LHV: Berekening indicatoren doelmatig voorschrijven aangepast

Array

Vektis heeft de berekening van een aantal indicatoren voor aangepast. Dit kan gevolgen hebben voor uw beloning voor de module doelmatig voorschrijven. Voor de LHV is het wederom een teken dat de huidige methodiek om de prestatie doelmatig voorschrijven te berekenen, niet goed werkt. Voor 2017 is de LHV in gesprek met verzekeraars over een snellere en meer rechtvaardige aanpak.

Waarom deze aanpassing

De aanpassing betreft indicator 16A en de generieke indicatoren 1 tot en met 4. De reden voor de aanpassing is het aanmerken van Losanox™ (Losartan) als voorkeursmiddel. Eerder telde Losanox negatief mee in de berekening, maar omdat het een voorkeursmiddel is, is de indicator hiervoor gecorrigeerd. Omdat dit ook bij andere middelen voorkomt, is deze wijziging ook doorgevoerd voor de Generieke Indicatoren. Na herberekening scoort een deel van de huisartsen nu hoger en kan daarmee in een ander kwadrant komen.

Wat betekent dit

Een aantal verzekeraars hebben huisartsen nog niet geïnformeerd over hun score op doelmatig voorschrijven. Zij nemen de aangepaste rekenmethode nog mee. Met de verzekeraars die huisartsen reeds hebben bericht over hun score, is de LHV in overleg hoe de correctie kan worden toegepast.

Onderstaand leest u wat deze aanpassing betekent per verzekeraar:

VerzekeraarStatusWat nu
CZScores nog niet gecommuniceerdVerzekeraar past berekening aan
De FrieslandScores nog niet gecommuniceerdVerzekeraar past berekening aan
DSWWerkt niet met landelijke afspraken voor doelmatig voorschrijvenAanpassing niet van toepassing voor huisartsen met DSW als preferent
ENOScores gecommuniceerdEno maakt geen gebruik van de aangepaste indicatoren. Er vindt dus geen correctie plaats
MenzisScores gecommuniceerdU kunt gewoon declareren. Huisartsen met een hogere score krijgen in augustus bericht van Menzis over een aanvullende declaratie. Lagere scores worden niet gecorrigeerd.
VGZScores gecommuniceerdVGZ heeft de berekening al aangepast en nieuwe scores meegenomen in berichtgeving aan huisartsen
Zilveren KruisScores nog niet gecommuniceerdVerzekeraar past berekening aan
Zorg & ZekerheidScores gecommuniceerdHuisartsen met een hogere score worden benaderd door Z&Z. Lagere scores worden niet gecorrigeerd
Naar een rechtvaardiger en sneller systeem

De LHV maakt zich al geruime tijd hard voor een snellere en meer rechtvaardige methode om huisartsen te belonen voor doelmatig voorschrijven. Zij vinden dat huisartsen moeten worden afgerekend op de medicijnen die zij voorschrijven. Nu wordt de beloning gebaseerd op wat de apotheek aflevert (Vektis-cijfers). Hier heeft de huisarts onvoldoende zicht op. Daarom heeft de LHV samen met VIP Calculus een rekentool ontwikkeld. Zo kunt u zien of uw voorschrijfcijfers overeenkomen met de score die Vektis meet. Bovendien is het niet werkbaar dat de uitkering van de vergoeding nu bijna een jaar na het leveren van de prestatie plaatsvindt.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen