Astma genetisch aanpakken

Wetenschappers van onder meer het Erasmus MC gaan onderzoeken waarom medicijnen niet altijd goed aanslaan bij kinderen met . De verklaring zit mogelijk in de genen. Het Longfonds kent elk jaar € 750.000 subsidie toe aan drie grote onderzoeksprojecten. Het Erasmus MC heeft in juli één ervan binnengehaald, samen met het AMC en UMCG. Het gaat om een project in de categorie ‘zorg’.

Klachten

20 tot 30% van de kinderen met astma heeft klachten, ondanks dagelijks gebruik van ontstekingsremmende pufjes. Gangbaar is om hun een dubbele dosis ontstekingsremmers te geven, of anders een langwerkende luchtwegverwijder ernaast toe te dienen. Beide behandelingen werken goed, maar onduidelijk is waarom sommige kinderen beter reageren op de ene, of juist op de andere behandeling.

Erfelijk

Waarschijnlijk hebben deze kinderen verschillend erfelijk materiaal, aldus de onderzoekers. Dr. Mariëlle Pijnenburg, kinderlongarts in het Sophia, is een van hen. “Voor we kiezen welke medicijnen we toevoegen, willen we kijken naar een bepaald gen, dat de werking van het medicijn beïnvloedt. Personalized Medicine bij astma is nog vrijwel niet in de praktijk toegepast. Ons onderzoek is een eerste stapje daarin.”

Uitslag

Door wat wangslijm af te nemen, verzamelen de wetenschappers erfelijk materiaal dat in het lab van het Erasmus MC wordt onderzocht. “Naast onze uitgebreide ervaring met studies bij kinderen met astma, is dit een belangrijke reden dat wij in het onderzoek zijn betrokken. Wij zijn in staat om binnen enkele dagen met een uitslag te komen, zodat we de kinderen snel met de juiste medicijnen kunnen behandelen. Ook gaan we gebruikmaken van hier ontwikkelde e-health-applicaties.”

Effectiever

De vraag is vervolgens: helpt het om te ‘genotyperen’? Kun je daardoor beter medicijnen toedienen? Pijnenburg: “We verwachten dat ons onderzoek bijdraagt aan het beter voorschrijven van het juiste medicijn aan ieder specifiek kind. Medicijnen effectiever inzetten met minder bijwerkingen door vooraf naar een gen te kijken. Uiteindelijk zou dat ook de kosten in de gezondheidszorg kunnen verlagen.”

De studie, die begin 2017 van start gaat, zal ongeveer drie jaar in beslag nemen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen