Blaaskankercentrum start studie naar hyperthermie en PARP-remming voor blaaskanker

Het Blaaskankercentrum van het Erasmus MC Kanker Instituut is per 1 juli gestart met een fase I studie voor patiënten met spierinvasieve , waarbij er geen standaardbehandeling (meer) mogelijk is. Patiënten zullen in de HYPPI studie behandeld worden met uitwendige hyperthermie in combinatie met het PARP-remming medicijn Olaparib. Het doel van de studie is om te bepalen wat de optimale dosering is van Olaparib en om vast te stellen wat de combinatie met hyperthermie aan mogelijke bijwerkingen geeft.

Uit onderzoek is gebleken dat hyperthermie, het opwarmen van tumoren, leidt tot een tijdelijke onderdrukking van DNA repair. Met name als dit gecombineerd wordt met een medicijn dat DNA repair ook belemmert. Tumorcellen beschikken over de mogelijkheid om schade die ontstaan is in het DNA te herstellen. Dit wordt DNA repair genoemd. DNA repair is een belangrijk mechanisme voor kankercellen om te kunnen overleven. Olaparib remt het enzym af dat betrokken is bij DNA reparatie en zorgt in combinatie met hyperthermie voor het afsterven van kankercellen. Olaparib wordt al gebruikt voor de behandeling van eierstokkanker.

Blaaskankercentrum

Bij het Blaaskankercentrum kunnen patiënten waarbij standaardbehandelingen niet (meer) mogelijk zijn in aanmerking komen voor deze studie. Patiënten met spierinvasieve blaaskanker worden behandeld met een operatie waarbij de blaas en omliggende lymfklieren verwijderd worden (radicale ). Het kan voorkomen dat de tumor na verloop van tijd toch terugkeert in het geopereerde gebied (de bekkenbodem / de onderbuik). Dit is een lastig te behandelen situatie waarbij de vooruitzichten op de lange termijn helaas niet goed zijn. Indien zo’n situatie zich voordoet, kan chemotherapie de tumor tijdelijk afremmen, maar op termijn keert de tumor vrijwel altijd terug. Daarnaast is chemotherapie niet altijd mogelijk in verband met risico’s op ernstige complicaties. Het kan ook zijn dat een operatie of bestraling van de spierinvasieve blaaskanker niet haalbaar is. De HYPPI studie kan ervoor zorgen dat er nieuwe behandelmogelijkheden voor deze patiënten beschikbaar komen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen