Goed gehoor verbetert kwaliteit van leven

0
875

Slechthorenden krijgen vaak slechte adviezen van hoorwinkels. Bovendien is veel personeel ongeschoold en zijn de prijsverschillen enorm.Het gemiddelde verschil tussen de duurste en goedkoopste oplossing voor hetzelfde hoorprobleem is 1700 euro. Het loont dus om verschillende audiciens te bezoeken, bleek uit onderzoek van de Consumentenbond in 2012.

Dertien slechthorenden onder begeleiding van ervaren mysteryshopper bezochten destijds voor het onderzoek van de Consumentenbond honderd hoorwinkels. En kwaliteitsaudicien  kwam als beste uit de bus, een grote gecombineerde optiek-hoorzorgketers scoorden het slechtst, vooral op het vaststellen van het gehoorprobleem.

Ook op MedicalFacts was al eerder aandacht voor hoortoestellen. Uit daaruit bleek ook al dat goed hooronderzoek belangrijk is voor het goed aanmeten van een . Goed horen is belangrijk voor de sociale contacten.

Gehoorverlies hoeft (vrijwel) geen probleem te zijn als je er iets aan doet
Een andere conclusie die voortkomt uit de studie is dat 62 procent van de hoortoestelgebruikers meldt, dat hun gehoorverlies niet langer een probleem is binnen de familie of vriendenkring sinds ze hoortoestellen zijn gaan dragen. En 86 procent zegt dat hun vrienden hen accepteren zoals ze zijn.

Belangrijke bevindingen op een rij:
– 73% van de hoortoesteldragers heeft een betere relatie met hun familie sinds ze een hoortoestel dragen
– 78% van de hoortoesteldragers zegt dat hun hoortoestel een positief effect heeft op hun relatie met vrienden en de gezamenlijke activiteiten leuker maakt
– 41% van de familieleden van hoortoesteldragers vindt dat het hoortoestel van hun familielid ook een positief effect op hun eigen leven heeft
– 62% van de hoortoesteldragers zegt dat hun gehoorverlies geen probleem meer is binnen hun familie en vriendenkring sinds ze en hoortoestel dragen
– 86% van de hoortoesteldragers heeft het gevoel dat hun vrienden hen accepteren zoals ze zijn