Ziekte van Grave en diagnostiek

Ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die met name de schildklier aantast. Het immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen de lichaamseigen TSH-receptor, die zich bevindt aan de oppervlakte van de schildkliercellen. De antistoffen stimuleren de aanmaak van het schildklierhormoon, met als gevolg een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). De nieuwe TSI-test biedt zicht op het ontstaan van deze ziekte, maar helpt ook bij het monitoren van therapie, het voorspellen van remissie en/of ziekteprogressie en de diagnose van een van de symptomen van de ziekte, exoftalmus (uitpuilende ogen).

Validatie

Ondanks grondige validatie door Siemens dienen laboratoria, voor elke nieuwe test die zij in gebruik nemen, een volledige klinische en analytische validatie uit te voeren. Dankzij een bijzondere samenwerking is dat proces voor deze test vereenvoudigd. Medisch-immunologen dr. Manou Batstra (Reinier de Graaf Gasthuis, Delft), dr. Michiel Heron (Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg) en klinisch-chemicus dr. Rein Hoedemakers (Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch) sloegen de handen ineen en valideerden de test in multicenterverband, met de ISO15189-richtlijn als uitgangspunt. Het validatierapport is beschikbaar voor alle laboratoria die deze test willen invoeren en maakt separate validaties per laboratorium overbodig, wat tijd en kosten bespaart. Een verkorte verificatie is voldoende om de test in gebruik te nemen. “Het valideren van een nieuwe medisch diagnostische test in een multicenter verband is zeer doelmatig. Daarnaast kan door deze samenwerking een hoog kwalitatief validatietraject worden doorlopen waarin alle noodzakelijke elementen efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Op deze manier wordt nationale implementatie van de test sterk vereenvoudigd ”, aldus dr. Rein Hoedemakers, Klinisch Chemicus Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen