Nadruppelen en moeilijk plassen; veelvoorkomende mannenproblemen

Mannen blijken nogal eens last te hebben van nadruppelen bij het plassen. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende tijd nemen om goed uit te plassen. Nadruppelen kan ook voorkomen als de plasbuis van onderuit het perineum onvoldoende wordt uitgestreken.  Bij oudere mannen heeft het vaak te maken met een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat drukt de plasbuis deels dicht, waardoor de plas vanuit de blaas onvoldoende naar buiten komt.

Geen gevoel bij plassen

Het ontledigen van de blaas met de plas wordt vaak gevoeld als het leeglopen van de blaas, maar tevens kan de man de stroom door de plasbuis voelen. Het ontspant. Als de blaas leeg is dan verdwijnt het gevoel van stromen. Als de plas door bijvoorbeeld de vergrote prostaat wordt belemmerd dan kunnen mannen het gevoel van plassen gaan kwijtraken.

Moeilijk plassen

Als de prostaat vergroot is, kan het plassen moeilijk op gang komen doordat de plasbuis dichtgedrukt wordt door de prostaat. De urinelozing komt dan slechts druppelsgewijs en met een onderbroken stroom op gang. Het is dan onduidelijk wanneer er een einde aan de plas komt.  Soms blijft er nog wat urine uit de plasbuis druppelen: nadruppelen. Soms is het nadruppelen een klein stroompje, dat langer kan voortduren.

Nadruppelen kan soms worden voorkomen door de plasbuis nog even goed leeg te strijken vanaf de anus naar voren tot aan de aanhechting van de penis.

In de strikte zin gaat het niet over nadruppelen, maar over een druppelplas. Behandeling van de plasklachten verbetert dan het nadruppelen.

Bron: De Boer Mannen Gezondheid en Zorg BV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen