Betere vooruitzichten door Daratumumab voor patiënten met ziekte van Kahler

Nieuw middel geeft beperkt bijwerkingen

Patiënten met de bloedkanker , ook wel bekend als de ziekte van , zijn aanzienlijk beter af als de antistof Daratumumab wordt toegevoegd aan de standaardbehandeling. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek aangestuurd door het Erasmus MC, dat onlangs werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift  New England Journal of Medicine.

Multipel myeloom is een kwaadaardige tumor in het beenmerg.  ,,Voor deze ongeneeslijke ziekte zijn de vooruitzichten de afgelopen jaren beter geworden door de beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen,’’ vertelt prof. dr. Pieter Sonneveld, hoofd van het Erasmus MC Kanker Instituut, en senior author Van het artikel in NEJM. ,,Maar voor het eerst is nu een nieuwe antistof tegen multipel myeloom, Daratumumab, gecombineerd met andere effectieve medicijnen bij patiënten die al eerder waren behandeld voor deze ziekte.’’

Daratumumab  met Bortezomib en Daxamethason

In een klinische trial door een internationaal consortium van hematologen is Daratumumab  gecombineerd met Bortezomib en Daxamethason gedurende acht kuren. 82 Procent van de patiënten reageerde er goed op, tegen 63 procent die geen Daratumumab hadden gekregen. Na twaalf maanden was zestig procent nog zonder toename van ziekteactiviteit tegen 26 procent zonder Daratumumab. De bijwerkingen waren beperkt en verdwenen bovendien nadat de behandeling was voltooid.

De conclusie is dat Daratumumab een significante en aanhoudende verbetering geeft van de behandelresultaten bij patiënten met multipel myeloom die al eerder waren behandeld. Naar het effect van de nieuwe combinatie bij patiënten die nog niet eerder waren behandeld, is nog geen onderzoek gedaan.

Daratumumab is een nieuwe antistof met een uniek werkingsmechanisme. De stof grijpt aan op een specifiek eiwit in de kankercel, waarna die de kankercel doodt.

Het middel is in Nederlandse universitaire centra ontwikkeld, en kan straks wereldwijd standaard worden ingezet in combinatie met de bestaande middelen. Sonneveld hoopt dat het middel voor het einde van het jaar standaard behandeling kan worden. Op dit moment wordt het nog niet vergoed. Patiënten kunnen er in de Nederlandse universitaire medische centra wel mee worden behandeld in het het zogeheten Compassionate Need programma.

Multipel myeloom  is een ongeneeslijke ziekte, die jaarlijks ongeveer negenhonderd Nederlanders treft. De ziekte ontstaat meestal als iemand rond de 60 jaar oud is. Patiënten leven daarna gemiddeld nog 6 jaar.

Bron: Erasmus MC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen