40 jaar ebola brengt internationale experts naar Antwerpen

Array

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde verwelkomt pioniers van de eerste uitbraak in 1976 en helden van nu tijdens internationale ebolaconferentie (12-15 september)

In september 1976 arriveerde in het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een thermosfles met buisjes bloed van een Belgische non die in Yambuku, in het toenmalige Zaïre, was overleden aan een mysterieuze aandoening. Het zette Guido van der Groen en Peter Piot op het spoor van een nieuw virus, dat ebola genoemd zou worden en dankzij zijn ontdekkers voor altijd met Antwerpen verbonden zal blijven.

40 jaar

Veertig jaar later buigen van der Groen, Piot en spilfiguren van de eerste en latere uitbraken zich over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het ebolavirus. In 2014 katapulteerde de grootste ebola-epidemie ooit het dodelijke virus op de politieke en gezondheidsagenda, na decennia met sporadische, kleine uitbraken. Een virus dat bijna 40 jaar lang nooit meer dan 280 slachtoffers per uitbraak had gemaakt, eiste plots meer dan 11.000 levens in West-Afrika. Ongeveer 250 internationale onderzoekers en gezondheidsexperts maken in Antwerpen de balans op van het noodonderzoek naar behandelingen en vaccins tijdens de recente uitbraak in West-Afrika. Ook de lessen uit de andere uitbraken van de afgelopen 40 jaar komen aan bod. Daarnaast bespreken de experts hoe de gezondheidszorg in sub-Saharaans Afrika moet verbeteren om te voorkomen dat een nieuwe epidemie weer uit de hand loopt.

Verleden en heden ITG

Ebola is deel van het verleden en het heden van het ITG. Antwerpen is daarom ook de juiste plek om met internationale experts naar de toekomst te kijken. Wat kunnen onderzoekers doen om dodelijke uitbraken zoals in West-Afrika te voorkomen of ten minste vroegtijdig in te perken, dat is de voornaamste vraag die voorligt,” aldus prof. Kevin Ariën, viroloog en co-organisator van de conferentie die mede mogelijk wordt gemaakt door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

www.filovirus2016.com

Recente artikelen