Deelname aan hartrevalidatie kan veel beter

0
654
Europese subsidie voor vergelijkend onderzoek Nederland en Duitsland

Het Radboudumc gaat onderzoek doen naar het verbeteren van hartrevalidatieprogramma’s in Nederland en Duitsland. In Nederland neemt minder dan één derde van de hartpatiënten deel aan een hartrevalidatieprogramma. In Duitsland de helft, aanzienlijk hoger dan in Nederland maar nog steeds onvoldoende. Het onderzoek moet leiden tot het verhogen van de deelname aan hartrevalidatie en meer inzicht bieden in de lange termijn effecten ervan. Het onderzoek wordt ondersteund door het INTERREG VA Programma Deutschland-Nederland.

Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in de Westerse wereld. Hoewel de sterfte al jaren daalt, neemt het aantal hartpatiënten elk jaar toe, onder andere vanwege een ongezonde leefstijl bij een groot deel van de westerse bevolking. Deelname aan hartrevalidatie na een behandeling kan de terugkeer van hartproblemen en de kans op sterfte verkleinen.

Deelname vergroten

In Nederland stroom slechts 30 procent van de hartpatienten door naar een hartrevalidatieprogramma. In Duitsland is dat 50 procent. De aanpak in beide landen is zeer verschillend. Waar in Nederland de hartrevalidatie twaalf weken duurt met gemiddeld twee sessies per week, kent Duitsland een model waarbij patiënten gedurende enkele weken opgenomen worden. De onderzoekers gaan de succesfactoren en beperkingen van beide programma’s in kaart brengen, waarmee ze hopen de kwaliteit van de hartrevalidatie te kunnen verbeteren en de deelname te verhogen.

Langetermijn effecten

Ook de doorstroom naar reguliere of individuele leefstijl- of beweegprogramma’s na het stoppen van de revalidatie is zeer laag. Er bestaat in Nederland en Duitsland geen erkend post-revalidatietraject, waardoor lange termijn effecten van revalidatie beperkt zijn. Onderdeel van het onderzoek is om een grote groep hartpatiënten langere tijd te volgen om meer inzicht te krijgen in de effecten van diverse hartrevalidatieprogramma’s over de tijd.

Hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman leidt het onderzoek vanuit het Radboudumc: “Dit project biedt de unieke mogelijkheid te kunnen leren van de zeer verschillende aanpak van de hartrevalidatie in Nederland en Duitsland.” Het onderzoek moet in de toekomst leiden tot een grensoverschrijdend expertisecentrum voor hartrevalidatie. Naast de afdelingen Fysiologie en Cardiologie van het Radboudumc zijn AOK Rheinland Hamburg/Kleve en de sportcentra KUWO GmbH  Allround Sports, Kleve en Fyiosupport, Mill bij het project betrokken.

Bron: Radboudumc

Vorig artikelRondkijken in een levensgroot oog op de 50PlusBeurs
Volgend artikelMantelzorgmakelaar: na 10 jaar overal in Nederland
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.