Orgaandonorplan ‘Ja, tenzij’ onverwacht toch aangenomen in Tweede Kamer

Array

Het D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen vandaag nipt aangenomen in de Tweede Kamer. Eerder leek het er sterkt op dat er geen wijziging in de wet op orgaandonatie zou komen. Donderdag leek tijdens een debat over het voorstel voor actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

We kennen in Nederland het nee-tenzij donorsysteem, ook wel het ’toestemmingssysteem’ genoemd of ‘opt-in’. Dat betekent dat je na overlijden alleen kunt doneren als je daar actief en schriftelijk toestemming voor gegeven hebt. Deze toestemming geef je door een geschreven document of door inschrijving in een (nationaal) register. Het zogenaamde  nee-tenzij donorsysteem. Dat gaat nu toch veranderen in een ja-tenzij donorsysteem

Ja-tenzij donorsysteem

In een ja-tenzij donorsysteem, oftewel het geen-bezwaarsysteem of opt-out, moet je juist actie ondernemen als je geen donor wilt zijn. Dit bezwaar wordt  vastgelegd via een geschreven document of een (nationaal) register. Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Zweden hebben een ja-tenzij-systeem.

Het ja-tenzij systeem gaat er expliciet van uit dat donor zijn de norm is. Op deze wijze bevordert de overheid in deze landen donatie en transplantatie.

Voorstel: wet wijzigen in ADR-systeem

In december 2012 diende Pia Dijkstra van D66 een voorstel in om de huidige Wet op de orgaandonatie te wijzigen in een ADR-systeem. De Tweede en Eerste Kamer moeten beslissen of het wetsvoorstel wordt aangenomen.
In februari 2016 wordt het wetsvoorstel van D66 besproken in de Tweede Kamer. In latere bijeenkomsten wordt er over het wetsvoorstel gestemd. Eerst in de Tweede Kamer, daarna in de Eerste Kamer. In beide gevallen moet een meerderheid vóór het nieuwe voorstel stemmen. Na goedkeuring van de Eerste Kamer kan de nieuwe wet in gebruik worden genomen. Er zal dan een datum worden vastgesteld waarop de wet officieel in werking treedt. Tot die datum blijft de oorspronkelijke wet van kracht. Als de Eerste Kamer ook instemt gaat het systeem dus definiteif veranderen

Volg het voorstel voor wetswijziging via de website van de tweede kamer

Actief Donorregistratie (ADR) -systeem

Wat houdt het voorstel van D66 in? Iedereen die nu in het Donorregister staat, heeft een donorformulier ingevuld, op papier of online. Maar heel veel mensen hebben nog geen keuze  vastgelegd. Het ADR-systeem, ofwel actieve donorregistratie, zorgt ervoor dat alle niet-geregistreerde ingezetenen in Nederland van 18 jaar en ouder de vraag krijgen om zich alsnog te registreren.

Mensen die na meerdere verzoeken niet binnen een bepaalde tijd reageren, worden daarna automatisch als donor geregistreerd. Deze registratie kan, net als nu, op elk moment worden gewijzigd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen