Q-koorts gehad? U kunt InnatOss helpen.

Array
InnatOss wil over 3 jaar hét referentielab voor cellulaire immuniteitstesten zijn
De Amerikaanse overheid ziet Q-koorts als een serieuze bedreiging en wil investeren in de ontwikkeling van een vaccin voor de mens. Om een goed vaccin te ontwikkelen moet je weten hoe het afweersysteem reageert op de infectie en welke delen van de bacterie daarvoor belangrijk zijn. De methoden die Innatoss ontwikkeld heeft zijn hier heel geschikt voor.
Huisartsen onderkennen ziekte niet

Ook huisartsen en specialisten onderkennen vaak niet dat q-koorts de basis is van de problemen van hun patiënten. Daarom benadert Q-support hen ook actief en zorgt voor nascholing op het gebied van zoönosen; dat zijn ziektes die kunnen worden overgedragen van dieren op mensen, zoals q-koorts. Dat gebeurt vooral in gebieden die het meest waren getroffen door q-koorts: Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Nederlandse Q-koorts patiënten kunnen straks een hele belangrijke rol in dit onderzoek spelen. Hier zijn in een klein gebied heel veel verschillende soorten Q-koorts patiënten te vinden: van mensen die niets hebben gemerkt maar wel een reactie in de Q detect test hebben, tot mensen die chronisch ziek zijn gebleven. Door die verscheidenheid in een kleine regio, kan Brabant een sleutelrol spelen in dit onderzoek.

 

Werkzaam vaccin

Om een werkzaam vaccin te maken, moet je de afweerreactie tegen de Q-koorts bacterie goed begrijpen. Dat deel van het onderzoek zal in Nederland uitgevoerd worden. Het is belangrijk om verschillende soorten Q-koorts patiënten bij het onderzoek te betrekken: een groep die ziek is geweest en hersteld is, een groep die besmet is maar niet ziek is geworden en een groep met chronische Q-koorts patiënten. Natuurlijk zijn er ook gezonde controles nodig. Door deze groepen te vergelijken, gaan de onderzoekers begrijpen wat belangrijk is bij de afweer tegen de Q-koorts bacterie.

Toestemming Medisch Ethische Commissie

De Medisch Ethische Commissie Brabant heeft toestemming gegeven om het onderzoek uit te voeren. Door gebruik te maken van de gegevens die de GGD en Innatoss bij de studie in 2014 in Herpen verzameld hebben, kunnen we een snelle start maken. Het gaat om een onderzoek wat ongeveer 3 jaar duurt en waarvoor u maximaal zes keer bloed moet laten prikken. Dat gebeurt meestal bij u in de buurt.

Brochure Medisch Wetenschappelijk Onderzoek

Geschikt voor dit onderzoek? DOE MEE!

We hopen dat alle Herpenaren die geschikt zijn voor dit onderzoek mee willen doen. Hiernaast zoeken we ook deelnemers met chronische Q-koorts.

Op 7 september was er een voorlichtings-bijeenkomst in ’t Slotje in Herpen. Omroep Brabant heeft er een verslag van gemaakt. Dit is hier te vinden.

Gedurende het onderzoek zal jaarlijks een dergelijke bijeenkomst gehouden worden om alle deelnemers op de hoogte te houden van de voortgang.

Bel voor meer informatie:
  • Dr. Thomas Luijkx (06-37684481)
  • Dr. Anja Garritsen (06-37330453).

U kunt ook een mail sturen naar het speciale mailadres. U krijgt dan de uitgebreide informatie toegestuurd.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen