Rapid Recovery bij nieuwe heup of knie in Meander Medisch Centrum

Array

Een prothese (kunstgewricht) kan uitkomst bieden bij mensen met ernstige slijtage aan de heup of knie. Patiënten die hiervoor een operatie krijgen in Meander Medisch Centrum, zijn nu sneller op de been. Het ziekenhuis stapt over op de methode Rapid Recovery, oftewel snel herstel.

Met behulp van deze methode is het mogelijk om patiënten na de ingreep sneller, makkelijker en met minder pijn te laten herstellen. Door goede pijnstilling is vroege mobilisatie (beweging) na de ingreep mogelijk. De patiënt kan met het geopereerde been al een paar uur na de operatie de eerste stappen zetten. Met name deze snelle mobilisatie leidt tot een beter en sneller herstel.

Bas Ongkiehong, orthopedisch chirurg in Meander Medisch Centrum, is blij met deze nieuwe methode. “We plaatsen dagelijks een nieuwe heup of knie, vooral bij oudere mensen. Dankzij Rapid Recovery beperken we het ongemak voor de patiënt. Zo heeft de patiënt na de operatie geen katheter en drain nodig en krijgt men innovatieve pijnstilling. Ook blijft hij of zij niet langer op bed dan strikt nodig. Want op bed liggen leidt alleen maar tot stijfheid. De patiënt is erbij gebaat om juist zo snel mogelijk weer in beweging te komen en we helpen daarbij. Niet in pyjama maar in gewone kleding oefenen met lopen, onder begeleiding van een fysiotherapeut of verpleegkundige. Daardoor is het mogelijk de dag na de operatie met ontslag te gaan.”

Ter voorbereiding op de operatie en daarna zorgt het ziekenhuis voor een goede voorbereiding met persoonlijke uitleg, een bijeenkomst en een duidelijke film. Ook oefenen deelnemers vooraf al met het lopen met krukken. Dat maakt het na de operatie alleen maar makkelijker.

Bij Rapid Recovery staan kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid en een actieve deelname van de patiënt centraal. Daarmee sluit Meander Medisch Centrum aan bij de nieuwste ontwikkelingen. In diverse ziekenhuizen in Europa zijn hiermee al goede ervaringen opgedaan. Meer informatie op www.meandermc.nl/orthopedie.

Bron: Meandermc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen