Onderzoeker Ronald Bierings ondergaat een oogtest bij lage lichtomstandigheden.

Betere diagnose van oogziekten bij testen in het donker

Array

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap een publieksonderzoek gedaan naar hoe donker het ’s nachts in Nederland is en wie er dan moeite heeft met zien. Het afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app ‘Zicht op Licht’ downloaden en een lichtmeting uitvoeren. Met de gegevens van de ruim 5000 metingen hebben de onderzoekers, onder leiding van UMCG-onderzoeker Ronald Bierings, nachtelijk Nederland in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat 81% van de mensen met een oogziekte moeite heeft met zien in de nacht, terwijl 37% van de mensen zonder een oogziekte moeite ervaart. Dit verschil verdwijnt grotendeels in het licht, terwijl dat juist de omstandigheid is waarin oogartsen in Nederland nu op oogziekten testen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat vrouwen meer moeite hebben met zien in de nacht dan mannen, dit geldt voor vrouwen met en zonder oogziekte. De resultaten van het publieksonderzoek worden gebruikt voor vroege opsporing van oogziekten.

Door de patiëntenvereniging voor mensen met een oogziekte (de Oogvereniging) te betrekken bij het onderzoek konden mensen met en zonder oogziekte goed met elkaar vergeleken worden. “Dat mensen met een oogziekte in het donker meer moeite hebben met zien dan mensen zonder oogziekten is op zich niet verrassend. We hadden echter verwacht dat in lichte omstandigheden het verschil ook groot zou zijn, en dat is niet het geval. Als nu getest wordt op een oogziekte gebeurt dat bij lichte omstandigheden. Het lijkt erop dat de test beter wordt als er minder licht gebruikt wordt. Als we een oogziekte beter kunnen diagnosticeren, zijn we in staat deze ook eerder te behandelen”, aldus Bierings.

Vervolgonderzoek

Dankzij het onderzoek heeft het UMCG nu een idee van het voorkomen van lichthoeveelheden in de nacht. Waar vaak wordt aangenomen dat Nederland in de nacht behoorlijk licht is, werd meer dan de helft van de metingen gedaan in zeer lage lichtomstandigheden. Echter, door de spreiding van de meetpunten in Nederland kan er geen concrete uitspraak gedaan worden over de toegankelijkheid binnen en tussen verschillende steden, dorpen of gebieden. Om gebieden met meer detail in kaart te brengen is het UMCG een samenwerking aangegaan met Technasium scholen uit Leek en Stadskanaal. Ongeveer 400 leerlingen zullen vanaf 7 november zeer gedetailleerd in kaart brengen hoe donker Leek en Stadskanaal in de nacht zijn. Hierdoor kan er beter een uitspraak gedaan worden over de toegankelijkheid voor mensen met en zonder een oogziekte. Als dit project slaagt zal de samenwerking met Technasium worden uitgebreid naar heel Nederland.

Ronald Bierings geeft op zaterdag 1 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, een lezing over zijn onderzoek tijdens de publieksmiddag die het UMCG en onderzoeksinstituut ERIBA organiseren. Op de website van het UMCG staat meer informatie over de activiteiten op deze middag.

Het Weekend van de Wetenschap

Jaarlijks organiseert NEMO met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Weekend van de Wetenschap. Dit grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het Weekend van de Wetenschap voor het publiek hun deuren openen. Het doel: Nederland te laten ervaren hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn en wat de onmisbare bijdrage is aan onze toekomst. Het Weekend van de Wetenschap vindt plaats op 1 en 2 oktober 2016.

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen