IPF: Longtransplantatie enige therapie die longfibrose écht geneest

Array

Longarts Marlies Wijsenbeek van het Erasmus MC en IPF-patiënt mevrouw de Keijzer praten over IPF en de longtransplantatie die deze vorm van longfibrose écht geneest. Longfibrose is een ziekte die naast alle lichamelijke beperkingen ook vaak grote sociale en emotionele gevolgen kan hebben.

Bij longfibrose, een zeldzame chronische aandoening, wordt te veel bindweefsel in de longen gevormd. Het gevolg is minder goed functionerende longen die onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Longfibrose kent veel verschillende vormen. Als de oorzaak niet bekend is, dan spreekt men van idiopatische longfibrose (IPF).

De klachten die bij longfibrose ontstaan, zijn:
  • kortademigheid
  • snel moe zijn
  • weinig energie hebben.
Oorzaken van longfibrose zijn onder meer:
  • inademen van schadelijke stoffen
  • onderliggende reumatische ziekten
  • gebruik van bepaalde medicijnen.

Het verloop van longfibrose en de vooruitzichten kunnen enorm variëren. Eenmaal beschadigd longweefsel kan niet meer herstellen. Goede behandeling van de ziekte is op dit moment nog niet mogelijk. Wel zijn er medicijnen die de achteruitgang kunnen afremmen.

Als geen oorzaak bekend is, dan spreekt men van idiopatische longfibrose (IPF).
Longfibrose komt zowel bij mannen als vrouwen voor. De schatting is dat er in Nederland jaarlijks bij ongeveer 1000 patiënten longfibrose wordt ontdekt (gediagnosticeerd). De meeste mensen bij wie de ziekte zich openbaart zijn ouder dan 50 jaar.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen