Mezzo: kabinet, pak te grote regeldruk mantelzorgers aan

Array
Regeldruk mantelzorgers heeft een economische waarde van 900 miljoen per jaar

Een volgend kabinet moet het mantelzorgers veel gemakkelijker maken hun zorgtaken te vervullen. Naast de emotionele belasting zijn zij 3 uur per week kwijt aan het invullen van formulieren en andere regeltaken, bijvoorbeeld omdat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd. Die tijd is dus niet beschikbaar voor de zorgtaken. Bijna de helft van de mantelzorgers vindt het uitvoeren van administratie en/of regeltaken lastig of het lukt hun niet goed, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel en onder leden van Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers.

Wanneer de drie uur regeldruk per week wordt omgerekend naar het aantal uur per jaar, het aantal mantelzorgers en het uurtarief dat het Sociaal en Cultureel Planbureau rekent voor een uur mantelzorg (€9,52), komt de vereniging uit op € 900 miljoen op jaarbasis. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: ‘We weten al heel lang dat ‘regeldrukte’ een grote ergernis is van mantelzorgers. Deze cijfers tonen aan dat er te veel tijd én geld mee is gemoeid. Als we meer voor elkaar zorgen moeten we faciliteren dat het mantelzorgers zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt

Niet zonder risico
Dat de regeldruk onder mantelzorgers niet zonder risico is blijkt ook uit het onderzoek. In de groep die aangeeft problemen te hebben met het zelf uitvoeren van de administratie en/of regeltaken, is de overbelasting die zij ervaren, dubbel zo hoog als bij hen die het wél lukt om de taken te doen. Uiteindelijk moet 1 op de 3 mantelzorgers hulp van derden inschakelen bij het afhandelen van hun regeltaken.
Eindgebruiker
Nu er weliswaar bij professionals in de zorg wordt gewerkt aan het verminderen van de regeldruk, mag de mantelzorger niet uit het oog worden verloren, aldus Mezzo. Dit kan door af te spreken dat alle wetten en regels waarmee mantelzorgers te maken hebben, vooraf worden getoetst – en zo nodig aangepast – op mantelzorgvriendelijk beleid. Een volgend kabinet, van welke politieke samenstelling ook, dient zich tot taak te stellen het verlenen van mantelzorg eenvoudiger te maken door bovengenoemde regeldruk bij de mantelzorgers zoveel mogelijk weg te nemen. Verder wil Mezzo één plek waar mantelzorgers terecht kunnen voor alles rond de zorg voor hun naaste.
Administratief gemak
Als oplossing geeft een op de drie mantelzorgers aan behoefte te hebben aan (meer) hulp of ondersteuning bij de uitvoering van regeltaken. Hoogendijk: ‘Zolang het systeem nog zo ver af is van ‘administratief gemak en klantvriendelijkheid’, is het aan het huidige kabinet om meer geld uit te trekken om mantelzorgers te ondersteunen bij hun regeltaken.’

 

Bron: Mezzo
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen