Onderzoek inspecties naar kwaliteit bij School2Care, Idris en Bronx

Array

De Inspectie jeugdzorg, Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie voor de Gezondheidszorg deden de afgelopen maanden onderzoek naar de kwaliteit van de zorg bij School2Care, Idris en Bronx.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van (onderdelen) van het Toetsingskader Verantwoorde hulp voor jeugd. Voor het toezicht bij School2Care werd tevens gebruik gemaakt van (onderdelen van) het Waarderingskader voortgezet specialistisch onderwijs. Voor het toezicht bij Idris zijn tevens de normen getoetst die gelden voor een Bopz aangemerkte locatie.

School2Care

School2Care te Amsterdam, onderdeel van Altra Onderwijs en Jeugdhulp, biedt een geïntegreerd onderwijs- en zorgarrangement voor jongeren van 12-17 jaar. De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie van het Onderwijs zijn van oordeel dat de kwaliteit van de jeugdhulp bij School2Care voldoende is, maar dat deze op alle onderzochte criteria voldoende dient te zijn. School2Care scoort voldoende op negen van de elf onderzochte criteria. Verbetering dient plaats te vinden bij het concretiseren van de doelen in het Ontwikkelingsperpectiefplan van de jongeren en bij de inschatting en beperking van veiligheidsrisico’ s.
De inspecties verwachten van School2Care dat binnen een half jaar aan alle onderzochte criteria wordt voldaan.

Idris

Idris, onderdeel van de Amarant Groep, biedt in Noord-Brabant specialistische hulp aan jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzochten behandelgroepen in Breda en Eindhoven. De inspecties zijn van oordeel dat de kwaliteit van de jeugdhulp bij de behandelgroepen van Idris matig is. Bij de inrichting van de leefruimten en het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen zetten medewerkers structureel maatregelen in die sterk zijn gericht op beheersing en onvoldoende rekening houden met de individuele ontwikkeling, behoeften en rechten van de jongeren. Bovendien verwachten de inspecties dat jongeren zonder rechterlijke machtiging in een open regime verblijven.
De inspecties zijn van oordeel dat de kwaliteit van de behandelgroepen op alle onderzochte criteria dient te voldoen. Op het moment van onderzoek was dit bij 15 van de 19 criteria het geval.
De inspecties verwachten van Idris dat binnen drie maanden aan alle onderzochte criteria wordt voldaan.

Bronx

Bronx Begeleid Wonen en Ondersteuning op Maat te Amsterdam biedt begeleiding aan adolescenten en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking, psycho-sociale en/of psychiatrische problematiek. De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzochten de kwaliteit van de hulp bij Bronx. De inspecties zijn van oordeel dat de kwaliteit van de hulp van Bronx onvoldoende is. Bronx voldeed aan negen van de achttien onderzochte criteria. Verbetering is onder meer noodzakelijk bij het consequenter registreren van begeleidingsmomenten, het beter afstemmen met andere instellingen, beter zicht op de veiligheid van de jongeren/jongvolwassenen en het beter inschatten en beperken van veiligheidsrisico’s.
Verder dient het leefklimaat beter afgestemd te worden op de individuele jongeren – naast huisregels ook individuele afspraken in het begeleidingsplan – en dient de organisatie verder te professionaliseren.
De inspecties zijn van oordeel dat de kwaliteit bij Bronx op alle criteria voldoende dient te zijn.
Zij verwachten van Bronx dat zo spoedig mogelijk aan alle criteria wordt voldaan. Daartoe dient Bronx vóór 15 oktober een verbeterplan op te stellen, dat door de inspecties zal worden beoordeeld op volledigheid, ambitie en realisme. De inspecties zullen een termijn vaststellen waarbinnen de verbeteringen moeten zijn gerealiseerd en zullen de uitvoering van het verbeterplan bewaken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen