Zorgverzekeraar mag zonder overleg kijken in medisch dossier patiënt

0
1215

Zorgverzekeraars mogen toch zonder overleg vooraf kijken in een dossier van een patiënt. Dat mag als er een verdenking is van fraude door patiënt of zorgverlener. De patiënt moet wel na de inzage worden geïnformeerd door de verzekeraar. Een meerderheid van de Tweede Kamer wees vandaag een voorstel om de patiënt voorafgaand aan inzage te informeren van de hand.

Patiëntenfederatie Nederland is teleurgesteld over de stemming in de Tweede Kamer. Directeur Dianda Veldman: “Wij vonden en vinden dat de patiënt voorafgaand aan een onderzoek moet worden geïnformeerd. Sterker nog: hij moet toestemming geven aan de verzekeraar. Jammer dat de Tweede Kamer dat niet heeft willen toestaan. Ik heb nog geen enkele reden gehoord waarom een patiënt niet vooraf om toestemming kan worden gevraagd. Wij blijven aandringen op een goede regeling. Het dossier is van de patiënt. Die bepaalt wie er in mag kijken en waarom.”

Niet zomaar dossier open

Dianda Veldman wijst er op dat uit onderzoek van de Patiëntenfederatie steeds weer blijkt dat patiënten graag meehelpen aan het onderzoek naar fraude met zorgdeclaraties. “Maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar de boeken moeten openen. Een verzekeraar kan ook gewoon aan de patiënt vragen of het klopt dat hij in één week tachtig behandelingen heeft gehad. Daar heb je geen inzage in een dossier voor nodig.”

Bron: NPCF

Vorig artikelHoe ons lichaam gebroken DNA herstelt
Volgend artikelNieuwe botvervanger ontwikkeld
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.