Koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim

Elke dag even koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek onder leiding van het AMC waarvan de resultaten donderdag zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Onderzoeker Geert Buijze: “Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Voor mensen met ernstige gezondheidsklachten geldt deze conclusie niet, die hebben we niet meegenomen in ons onderzoek.”

De studie kent een eerste oriënterende opzet en leunt zwaar op de antwoorden die de deelnemers zelf hebben ingevuld. “Deze resultaten zijn dermate interessant dat we verder onderzoek willen doen naar de werkzaamheid. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten niet wat. We hopen het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit”, stelt onderzoeker Buijze.

Het AMC heeft dit onderzoek uitgevoerd vanwege de groeiende aandacht voor het effect van kou op de gezondheid. Het onderzoek is uitgevoerd door orthopedisch chirurg in opleiding Buijze, daarbij ondersteund door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC, vanwege de link met arbeidsverzuim. Het is voor de eerste keer dat het effect van koud douchen is onderzocht bij een ‘gewone’ groep vrijwilligers. Bij sporters is het effect van kou op prestaties en gezondheid al vaker onderzocht.

Na een campagne op radio en tv meldden ruim vierduizend mensen zich aan bij Buijze. Van hen konden ruim drieduizend mensen meedoen. Er waren vier groepen. Een groep douchte gewoon, de andere drie moesten dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud douchen. Iedereen deed vrijwillig mee en hield zelf de tijd bij. De deelnemers hielden ook bij of ze zich ziek meldden op hun werk en hoe ze zich voelden. Het onderzoek is gehouden in van januari tot april 2015 omdat er zich in de winter relatief veel mensen ziek melden vanwege de jaarlijkse griepgolf. Ook is in die periode het kraanwater in Nederland het meest koud, circa 10 graden. De deelnemers zijn tot negentig dagen na het experiment gevolgd. Na de analyse van de gegevens bleek dat er niet zozeer minder mensen zich ziek voelden in de vier groepen, maar dat de ziekte bij de mensen die koud douchten minder ernstig was en sneller verliep. Het gevolg was dat ze zich minder dagen ziek meldden dan de mensen die warm douchten. De koude douchers in dit onderzoek meldden zich 29 procent minder vaak ziek, ongeacht hoelang ze koud douchten. Dit komt in die drie maanden neer op gemiddeld een dagdeel minder ziekteverzuim dan de mensen die warm douchten.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen