Beter meten van vernauwde bloedvatsplitsingen

0
360

Maik Grundeken: ‘Percutaneous Coronary Interventions of Bifurcation Lesions’
Door vernauwingen van de kransslagvaten ontstaan de zogenoemde ischemische hartziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd. Er stroomt dan onvoldoende bloed naar de hartspier, waardoor het hart een zuurstoftekort krijgt en een hartinfarct kan optreden. De vernauwingen in de belangrijke vaten bij het hart zijn het gevolg van aderverkalking. De chirurg kan dit behandelden door patiënten te dotteren. Daarbij rekt bij de vaten met vernauwingen op met een ballon en plaatst meestal een stent om het vat open te houden.

Uit het promotieonderzoek van Grundeken blijkt dat bij een bepaalde vorm van deze ziekte de huidige manier om de vernauwingen te meten niet accuraat en bovendien niet reproduceerbaar is. Dit doet zich voor als de vernauwing zit op de plek waar het kranslagvat zich splitst in twee kleinere aftakkingen. Dit heet een bifurcatielaesie. Dit soort vernauwingen ter hoogte van de vaatsplitsingen gaan samen met meer complicaties. Ook hebben de patiënten een slechtere uitkomst dan de patiënten bij wie de vernauwing in een “recht” stuk van het kransslagvat zit.

Subgroep van kransslagvatvernauwingen

Grundeken biedt met dit onderzoek inzicht in de diagnostiek en behandeling van deze complexe subgroep van kransslagvatvernauwingen. Hij heeft een andere, betrouwbare manier ontwikkeld om vernauwingen bij vaatsplitsingen te meten. Ook heeft hij aangetoond dat een gevorkte stent veilig was in gebruik. Met deze kennis kunnen patie?nten met soortgelijke vernauwingen beter worden behandeld.

Promotores: prof. dr. P.W.J.C. Serruys en prof. dr. R.J. de Winter

Co-promotores: prof. dr. J.G.P. Tijssen en dr. J.J. Wykrzykowska

Bron: AMC

advertentieEinde Bericht ___________________________________________
DELEN
Vorig artikelDr. Henk Jan Out signeerde op zondag 18 september zijn boek ‘Leve het geneesmiddel’ bij boekhandel Derijks in Oss
Volgend artikelOntwikkeling medicijn energiestofwisselingsziekten voor kinderen stap verder

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.