Nanotherapie bij aderverkalking

Array
Mark Lobatto: ‘Exploration and application of nanomedicine in atherosclerotic disease’

Dat nanodeeltjes plekken met aderverkalking kunnen bereiken, heeft grote implicaties voor de behandeling van aderverkalking. Dit concludeert onderzoeker Lobatto in zijn proefschrift. Daarnaast vond hij een techniek om nanodeeltjes te kunnen volgen in het lichaam. In proefdieren wist Lobatto de ontstekingsreactie (onderdeel van aderverkalking) te remmen.

De onderzoeker voerde daarnaast klinische trials uit – de eerste in zijn soort. In dit onderzoek werd een nieuwe behandelmogelijkheid voor aderverkalking ontwikkeld. De eerste klinische trial heeft aangetoond dat nanodeeltjes succesvol in de ophopingen (plaques) terechtgekomen. De tweede trial toonde geen effectiviteit, maar desondanks kan het hele traject beschouwd worden als een leidraad voor toekomstige geneesmiddelontwikkeling. Mede dankzij de ontwikkeling van nieuwe beeldvormingstechnieken kan snel een nieuw geneesmiddel worden gescreend op effectiviteit. Het is dan niet langer nodig om duizenden patiënten te vinden voor een onderzoek om de effectiviteit van een geneesmiddel aan te tonen.

Promotores: prof. dr. E.S.G. Stroes en prof. dr. W.J.M. Mulder
Co-promotor: dr. J.M. Metselaar (Universiteit Twente).

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen