Kabinet mist empathie in zijn miljoenennota, pessimisme overheerst #prinsjesdag

Array
Kabinet mist empathie in zijn miljoenennota, dat zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie in een eerste reactie op de Miljoenennota #prinsjesdag

“Minister Dijsselbloem heeft gelijk. De begroting is op orde en het land staat er beter voor. Maar dat is dan wel een statistisch gelijk. De kille cijfers. Wat koopt de onder druk staande middenklasse daarvoor? Ik mis de empathie vanuit de coalitie met de honderdduizenden werklozen, gepensioneerden en jongere woningzoekenden. Wat is er geworden van het bruggen slaan waar Rutte en Samsom het land mee zouden redden? Het land gered, de kiezer verloren. Verkiezingen win je niet meer met mooie praatjes, door al het zoets op voorhand te lekken voor Prinsjesdag. De Romeinen en de Grieken wisten het al, geef het volk brood en spelen. Zo lang er in dit land meer voedselbanken zijn dan Mac Donald’s, hoort dit kabinet zich bescheiden op te stellen.”

EenVandaag Peiling Prinsjesdag: Pessimisme overheerst ondanks positieve begroting

Terwijl het kabinet Rutte II dit jaar met een positieve begroting komt, is de sfeer in het land pessimistisch. Zeven op de tien (70%) zien de toekomst van Nederland somber in, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 20.000 mensen. Veelgenoemd worden de harde bezuinigingen op terreinen als zorg. Maar juist ook de verdeeldheid in de samenleving, de Nederlandse identiteit die onder druk staat door de komst van vluchtelingen en de islamisering baren zorgen. De missie ‘bruggen slaan’ van het kabinet lijkt hiermee mislukt, aldus EenVandaag’s opiniepeiling

Veel mensen verwijten het kabinet dat het geen duidelijk antwoord of visie heeft op de toenemende spanningen in de samenleving: ‘Als er niet snel iets verandert bestaat het Nederland waar we trots op zijn over een aantal jaren niet meer en worden Nederlanders vreemdeling in eigen land.’

Verkiezingsthema’s?
EenVandaag heeft alle deelnemers ook gevraagd wat in deze verkiezingscampagne het belangrijkste thema zou moeten worden. Bovenaan staat gezondheidszorg: mensen vinden dat hier de afgelopen jaren teveel op bezuinigd is en hekelen de marktwerking in de zorg. Naast terrorisme en verdeeldheid in de samenleving noemen veel respondenten ook werkgelegenheid en onderwijs. Juist deze terreinen zijn in de ogen van de deelnemers hard getroffen maar worden gezien als randvoorwaarden voor een goed functionerende samenleving.

Vandaag schuift Mariëlle Koekenbier tussen 12:00 en 18:30 uur live aan bij Radio 1 vanuit Den Haag om de uitslagen toe te lichten. Premier Rutte zal dinsdagavond vanuit het torentje reageren op de uitkomsten van dit onderzoek, in gesprek met presentator Pieter-Jan Hagens.

Ee uitgebreide rapportage van het onderzoek kunt u hier vinden.

Over dit onderzoek
De resultaten in deze rapportage komen uit twee onderzoeken. Aan het eerste onderzoek, gehouden van 8 tot en met 14 september, deden 21.650 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Dit onderzoek ging over het vertrouwen in het kabinet, de ministers en de Nederlandse samenleving. ?Het tweede onderzoek vond plaats van 14 tot en met 19 september 2016, hieraan deden 20.372 leden mee. Dit onderzoek ging over vertrouwen in partijleiders en verkiezingsthema’s. Beide onderzoeken zijn na weging representatief voor zes variabelen.

Bronnen: De Unie en EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen