Nieuwe operatietechniek oplossing invaliderende littekens van brandwondenpatiënten

Mensen met brandwondenlittekens hebben vaak last van samentrekken van littekenweefsel. De huid komt strak te staan, waardoor gewrichten in een dwangstand komen en bewegen lastiger wordt. Veel hersteloperaties zijn nodig om dit te verbeteren. In de brandwondencentra is nu een nieuwe operatietechniek ontwikkeld die aantoonbaar zorgt voor een sneller en beter resultaat: perforatorgebaseerde interpositieplastiek. Deze nieuwe techniek, gebaseerd op nieuw onderzoek, biedt brandwondenpatiënten een betere kwaliteit van leven.

Onderzoeker en Plastisch Chirurg in opleiding Carlijn Stekelenburg: ‘’Standaard wordt een huidtransplantaat gebruikt bij operaties van krimpende littekens. Het huidtransplantaat wordt dan tijdelijk van zijn doorbloeding afgesneden. Een groot nadeel is dat na transplantatie de getransplanteerde huid dan vaak weer krimpt. Met de nieuwe operatietechniek is dit probleem voor veel patiënten opgelost: we maken slimmer gebruik van de doorbloeding van de huid. Zo zorgen we ervoor dat we het probleem van strakke littekens oplossen.’’
Transplantatie met eigen doorbloede huid
De nieuwe operatietechniek, die Stekelenburg onderzocht in het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, heet perforatorgebaseerde interpositieplastiek. Hierbij worden eigen doorbloede huidlappen met onderliggend vetweefsel getransplanteerd. Tijdens de operatie wordt de huidlap verplaatst naar de plek waar het trekkende brandwondenlitteken zit. Bloedvaten worden hierbij niet afgesneden, maar meegenomen naar de nieuwe plek. Na verloop van tijd groeit deze levende huid mee. Kortom: waar eerst een trekkend litteken zat, komt nu een gezond stuk huid.
Meer bewegingsvrijheid en een mooiere huid
Stekelenburg toonde aan dat een huidflap, aangesloten op een bloedvat, beter resultaat geeft dan het transplanteren met een huidtransplantaat. De reden hiervan is dat een huidtransplantaat na verloop van tijd krimpt. En dus alsnog een te strak litteken veroorzaakt. De huidflap rekt beter mee en lijkt meer op de gezonde huid. Stekelenburg: “De nieuwe operatietechniek is goed nieuws voor patiënten met brandwondenlittekens, die in het dagelijks leven vaak ernstig belemmerd worden. Doordat de huid te strak zit kunnen ze bijvoorbeeld niet goed hun arm strekken of hun nek draaien. Zij zitten letterlijk ‘te krap’ in hun vel. Door deze nieuwe techniek kunnen we ze beter helpen, met als gevolg dat zij meer bewegingsvrijheid krijgen en een mooiere huid.’’ Een ander groot voordeel van deze techniek is dat er veel minder hersteloperaties nodig zijn.
Wereldprimeur
Brandwondenzorg Nederland is verheugd over de resultaten van de onderzoeksgroep in het Brandwondencentrum Beverwijk, waar Carlijn Stekelenburg deel van uitmaakt. Het is niet alleen wereldwijd het grootste onderzoek dat op dit gebied is uitgevoerd. Ook staan de Nederlandse brandwondencentra vooraan wanneer zij als één van de eerste in de wereld publiceert over de succesvolle toepassing van deze techniek bij brandwondenpatiënten. Zo wordt het belangrijkste doel bereikt: de allerbeste zorg voor brandwondpatiënten.
Carlijn Stekelenburg promoveert met haar proefschrift ‘Progress in burn scar contracture treatment’ op vrijdag 23 september aanstaande bij VUmc. Haar onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Over de Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. De organisatie wordt niet gefinancierd door de overheid en is volledig afhankelijk van gevers en vrijwilligers die zich inzetten voor de landelijke collecte. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen met hun opleiding, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Hierbij werken wij intensief voor en samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt continu te optimaliseren. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vind je op www.brandwondenstichting.nl.
 

Twitter: @BrandwondenNL (info & nieuws), Facebook: BrandwondenStichting

Bron: Brandwonden Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen