Hoogste landelijke waardering voor poliklinieken Sint Maartenskliniek

0
727

De Sint Maartenskliniek heeft voor haar poliklinieken Orthopedie en Reumatologie de eerste plaats behaald in een landelijk onderzoek naar patiënttevredenheid. Dit wil zeggen dat patiënten het meest tevreden zijn over de poliklinieken Orthopedie en Reumatologie van de Sint Maartenskliniek, ten opzichte van een groot aantal andere poliklinieken met deze specialismen in Nederland. Vorig jaar behaalden deze poliklinieken van de Sint Maartenskliniek ook de eerste plaats.

In het onderzoek zijn de ervaringen van patiënten gemeten aan de hand van de CQ-Index (CQ staat voor Consumer Quality). De uitkomsten van de CQ-index worden gebruikt om patiënten en zorgverleners inzicht te geven in de kwaliteit van de zorg en om deze kwaliteit vergelijkbaar te maken. De resultaten zijn gebaseerd op vragenlijsten die patiënten van zo’n 50 ziekenhuizen hebben ingevuld. Zij scoorden ‘hun’ ziekenhuis onder meer op ontvangst op de polikliniek, inrichting en wachttijd, behandeling/consult, bejegening, informatie en communicatie, inspraak patiënt en nazorg. De polikliniek Orthopedie van de Sint Maartenskliniek haalde voor patiënttevredenheid een 8,4 als totaal rapportcijfer en de polikliniek Reumatologie een 8,7.

Aanbevelen

De patiënten zijn bijvoorbeeld erg tevreden over de behandeling en het contact met de zorgverleners. Zo gaf een patiënt het volgende aan in het onderzoek: “Ze luisteren altijd goed, en zijn geïnteresseerd in wat je voelt en hoe jij je voelt. Ik voelde me hier meteen op mijn gemak.” Binnen het onderzoek wordt ook de vraag gesteld: Hoe waarschijnlijk is het dat u dit ziekenhuis bij een vriend of collega zult aanbevelen? De antwoorden hierop leveren de zogeheten NPS-score (Net Promoter Score) op. Ook hierbij behaalden de poliklinieken Orthopedie en Reumatologie van de Sint Maartenskliniek de hoogste score in Nederland, net als de poliklinische pijnbehandeling en de ziekenhuisopname Orthopedie.

De best mogelijke zorg bieden

“Om onze patiënten de best mogelijke zorg te kunnen geven, is het van belang om te weten wat zij vinden van de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening. Om daar inzicht in te krijgen voert de Sint Maartenskliniek structureel onderzoek uit naar de patiënttevredenheid en nemen we deel aan het landelijke onderzoek: de CQ-Index. Veel ziekenhuizen gebruiken deze onderzoeksmethode en daarmee kunnen wij onze scores ook landelijk met die van andere ziekenhuizen vergelijken. Natuurlijk zijn we trots dat we op meerdere punten weer bovenaan eindigen. Maar we vinden het nog belangrijker dat we de resultaten van het onderzoek kunnen gebruiken om de zorg en dienstverlening – daar waar mogelijk – verder te verbeteren”, vertelt Gert van Enk, lid raad van bestuur van de Sint Maartenskliniek.

Bron: Sint Maartenskliniek

 

Vorig artikelHoge leeftijd, jong DNA
Volgend artikelPublieksacademie 10 oktober: orgaandonatie na overlijden
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.