De Kennis van Nu: Iedereen hallucineert

Array

Zonder dat je het doorhebt, hallucineren we allemaal weleens. Je voelt je telefoon trillen terwijl niemand je belt. Of je denkt onterecht dat je je naam hoort noemen. Het zijn alledaagse vergissingen.

Psychiater Iris Sommer legt in het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu uit dat hallucineren het gevolg is van de wijze waarop we waarnemen: “We nemen waar met onze zintuigen maar voor een heel groot gedeelte ook met ons brein. Het is echt een samenspel van die twee.” Het brein vult de informatie afkomstig van de zintuigen razendsnel aan. Maar voor die snelheid betalen we wel een prijs: slordigheid, oftewel alledaagse hallucinaties.

Er is niet veel voor nodig om een menselijk brein te laten hallucineren, ervaren ook de presentatoren van De Kennis van Nu. Diederik Jekel heeft regelmatig last van spontane hallucinaties als hij ‘s nachts ontwaakt. Elisabeth van Nimwegen ziet haar hele gezicht vervormen als ze bij gedimd licht in de spiegel staart.

Hallucinaties kunnen onschuldig en alledaags zijn maar helaas zijn er ook mensen bij wie het hallucineren een ziekelijke vorm aanneemt. Natascha wordt al jaren geteisterd door nare stemmen en gruwelijke beelden die alleen zij ziet hoort en ziet.

De uitzending van De Kennis van Nu gaat vooraf aan het Weekend van de Wetenschap, waarin een groot publieksonderzoek naar hallucineren wordt gelanceerd. De onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum willen achterhalen wat iemand gevoelig maakt voor hallucinaties, en waarom.

Donderdag 29 september, De Kennis van Nu over onze hallucinerende hersenen.

Uitzending: donderdag 29 september 2016, 19.20 uur, NPO 2

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen