GGZ Friesland: gratis training voor mantelzorgers

Maar liefst één op de drie volwassen Nederlanders geeft mantelzorg, zo blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Een van de meest belastende vormen daarvan is die voor een naaste met psychische problemen. GGZ Friesland biedt mantelzorgers daarom dit najaar gratis trainingen aan om ze te ondersteunen.

Soms kan een psychisch probleem het contact tussen mantelzorger en zorgbehoevende belemmeren. De mantelzorger steekt veel energie in de relatie, maar het geeft niet meer het bevredigende gevoel. De persoonlijke relatie verandert, er ontstaan frustraties en het is niet altijd duidelijk welke verantwoordelijkheden wel of niet bij de mantelzorger liggen.

Veel mantelzorgers vragen zich af wat ze wel of niet kunnen vragen van een zieke met een psychische beperking en hoe ze hem of haar het beste kunnen aanspreken. Hoe voorkom je als mantelzorger dat je hier zelf onderdoor gaat? Wat kun je wel of niet verwachten van de hulpverlening? Zomaar wat vragen waar GGZ Friesland een antwoord op geeft in de trainingen.

In tien sessies van steeds drie uur krijgen mantelzorgers handvatten aangereikt om beter met hun zieke naaste om te gaan. Dat is nodig, wenselijk en van belang voor zowel het welzijn van zieken als van mantelzorgers en daarmee ook de zorg in het algeheel.

GGZ Friesland gaf ook vorig jaar trainingen. De reacties van de mantelzorgers waren toen al erg positief. `Voor mij is dit een eyeopener, had ik het maar eerder geweten. Ik weet nu dat ik ook voor mezelf moet en mag zorgen.`

De trainingen zijn gratis voor deelnemers. Ze starten op 3 oktober en duren tot en met januari. Belangstellenden kunnen zich online aanmelden voor de training via de site ggzfriesland.nl/training-mantelzorg

Bron: GGZ Friesland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen