‘Piatti Speciali’ met vloeibaar en smakeloos eten vraagt aandacht voor hoofd-halskanker

Array
Amsterdammers trappen massaal in actie van foodtruck sensatie ‘Piatti Speciali’ met vloeibaar en smakeloos eten vraagt aandacht voor hoofd-halskanker

Vorige week donderdag zijn Amsterdamse voorbijgangers gefopt door de foodtruck Piatti Speciali. De nieuwe foodtruck op het Koningsplein bood voorbijgangers onder het mom van ‘Fingerfood zoals je het nog nooit geproefd hebt’ gratis hapjes aan. Bezoekers zagen de hapjes in een blender verdwijnen of consumeerden smakeloos eten. Dat zorgde voor veel verbaasde reacties. De foodtruck bleek een stunt door de Patiëntenvereniging HOOFD-HALS, als onderdeel van de Make Sense-campagneweek. Tijdens deze Europese campagne werd extra aandacht gevraagd voor hoofd-halskanker en meer bekendheid gegeven aan de symptomen van de ziekte.

Tastbare gevolgen van hoofd-halskanker
Hoofd-halskanker staat in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend Nederlanders de diagnose hoofd-halskanker te horen. Deze vorm van kanker kent drie hoofdoorzaken: voornamelijk tabak en alcohol, maar ook het humaan papillomavirus (HPV). Tumoren in het hoofd-hals gebied worden vaak pas laat ontdekt. De vaak uitgebreide behandelingen kunnen onder andere eet-, slik- en spraakstoornissen met zich meebrengen. Helaas worden de symptomen vaak pas in een latere fase van de ziekte herkend, terwijl hoofd-hals kanker in een beginstadium juist goed te behandelen is en vroege herkenning de overlevingskansen vergroot.
Rob Burdorf, voorzitter van Patiëntenvereniging HOOFD-HALS: ‘Hoewel veel Nederlanders in hun omgeving met kanker in aanraking komen, kunnen zij zich weinig voorstellen van de mogelijke effecten van de ziekte. Het niet meer kunnen genieten van eten is een van de meest tastbare gevolgen van de behandeling van hoofd-halskanker die je niet-patiënten kunt laten ervaren. Met deze foodtruck willen wij aandacht vragen voor deze – vaak onbekende – vorm van kanker en de symptomen. De diagnose wordt door de relatieve onbekendheid vaak laat gesteld; 60% van de patiënten heeft bij diagnose reeds een vergevorderd stadium van de ziekte bereikt en 60% van deze patiënten overlijdt binnen 5 jaar. Als de diagnose in een vroeg stadium van de ziekte wordt gesteld dan is de kans op overleving 80 – 90%. Het is dus van groot belang dat mensen zich regelmatig checken.’
1-voor-3 regel voor herkennen symptomen
Om hoofd-halskanker zo vroeg mogelijk te herkennen, is door de EHNS (European Head Neck Society) de 1-voor-3 regel ontwikkeld. Dr. Simone Eerenstein, KNO-arts / hoofd-hals chirurg namens de Nederlandse Werkgroep Hoofd-hals Tumoren (NWHHT): ‘Maak een afspraak met de arts wanneer er sprake is van één van de volgende symptomen voor langer dan drie weken: een pijnlijke tong, een niet-genezend zweertje in de mond, rode of witte vlekjes in de mond, keelpijn, blijvende heesheid, pijn en/of problemen bij het slikken, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen