Stichting Sick of Smoking daagt tabaksindustrie voor de rechter

Array

Ruim duizend Nederlandse kankerpatienten, COPD-patienten en rookverslaafden gaan de tabaksindustrie voor de rechter dagen. Deze mensen hebben zich in de afgelopen maanden gemeld bij de stichting Sick of Smoking, nadat longkankerpatiënt Annemarie van Veen in mei bekendmaakte een rechtszaak te willen starten. De bekende strafrechtadvocate Bénédicte Ficq staat de groep bij. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag vanavond.

De rechtszaak is geen civiele procedure, maar een strafzaak. De eisers willen dan ook geen schadevergoeding. De insteek van de strafzaak is de tabakindustrie op een andere manier te laten werken.

Het uiteindelijke doel is voorkomen dat kinderen en anderen beginnen met roken. Volgens Van Veen en Ficq is bewezen dat tabaksfabrikanten willens en wetens schade toebrengen aan de gezondheid van rokers. Zijn moeten daarvoor vervolgd worden, aldus Van Veen en Ficq. Dit omdat de sigarettenindustrie volgens hen verslavende stoffen, waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken, blijven gebruiken. De aanklacht tegen de industrie luidt: het opzettelijk benadelen van iemand anders gezondheid. De aangifte is gericht tegen fabrikanten die hun waren in Nederland aanbieden.

Aangifte

Donderdag zal advocate Bénédicte Ficq drie aangiften indienen: die van Annemarie van Veen, van een COPD-patiënte en van een rookverslaafde. Deze drie concrete aangiften zullen model staan voor alle 1066 mensen die ook hebben aangegeven aangifte te willen doen. Het is echter de vraag of de aangifte en of het Openbaar Ministerie zich ontvankelijk verklaart en de rechtszaak ook daadwerkelijk zal een strafzaak wordt. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft Ficq al laten weten een artikel 12 procedure te willen starten.

Jeffrey Wigand
Advocate Ficq en Van Veen hebben een bijzondere adviseur aangetrokken die al veel ervaring heeft met rechtszaken tegen de tabaksindustrie: de klokkenluider Jeffrey Wigand. Hij werkte in de jaren ’90 als biochemicus bij de Amerikaanse tabaksgigant Brown & Williamson. Toen hij erachter kwam dat het bedrijf stoffen bleef gebruiken waarvan bewezen is dat ze kankerverwekkend zijn, besloot hij zijn vertrouwelijkheidsovereenkomst te schenden en gaf hij een spraakmakend interview aan de talkshow 60 Minutes. De tabaksindustrie probeerde hem te stoppen met dreigementen, rechtszaken en een smaadcampagne tegen hem. Maar tot op de dag van vandaag zet de inmiddels 73-jarige Wigand zijn strijd voort. Een uitgebreid interview met Jeffrey Wigand is vanavond te zien in actualiteitenprogramma EenVandaag.

EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen