Nobelprijs voor de geneeskunde naar Japanner Yoshinoro Ohsumi

Array

De Nobelprijs voor de geneeskunde gaat dit jaar naar de Japanner Yoshinori Ohsumi. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar autofagie, het natuurlijk proces waarbij cellen delen van zichzelf afbreken. De 71-jarige Japanse bioloog wordt later dit jaar gelauwerd voor zijn ontdekkingen.

Autofagie

Autofagie komt van het Grieks voor ‘zelf’ en ‘eten’ en zorgt er in zware tijden voor dat de cellen ongezonde delen van zichzelf ‘opeten’ en gebruiken bij hun energiehuishouding. Cellen met grote honger of andere stress eten zichzelf op. Autofagie zorgt ervoor dat in zware tijden voor een cel, zoals bij te weinig voedingstoffen, infectie of beschadigde organellen, de cel zijn overlevingskansen vergroot.

Bij autofagie wordt in eerste instantie een deel van de celinhoud omsloten door een membraan. Het blaasje dat zo ontstaat noemen we autofagosoom. Recent onderzoek ondersteunt de hypothese dat de membraan van het autofagosoom afkomstig is van het ruw endoplasmatisch reticulum. Met antilichamen die zich specifiek hechten aan membraaneiwitten van het ruw endoplasmatisch reticulum, is namelijk aangetoond dat in de membranen van autofagosomen dezelfde eiwitten voorkomen als in het ruw endoplasmatisch reticulum. Het door membraanomsluiting gevormde autofagosoom verkrijgt de voor vertering noodzakelijke enzymen door versmelting met een lysosoom, dat deze enzymen reeds bevat, waardoor er een zo genoemd autolysosoom ontstaat

Yoshinori Ohsumi

Ohsumi is geboren in 1945 in Fukuoka, Japan. Ten tijde van zijn ontdekking van het mechanisme van de  autofagie was hij werkzaam aan het Tokyo Institute of Technology, Tokyo, Japan. “Zijn ontdekkingen openden het pad naar een fundamenteel begreep van het belang van autofagie in veel verschillende fysiologische processen.”

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen