Ontwikkelingen Spijkenisse Medisch Centrum goed op koers

Het Spijkenisse Medisch Centrum gaat het complex waarin het gevestigd is beter benutten. In goed overleg met de Gemeente Nissewaard vinden gesprekken plaats over het definitief oplossen van de vastgoedsituatie. Het ziekenhuis wil samen met partners op de locatie van het Spijkenisse Medisch Centrum een geïntegreerd zorgconcept – een totaalpakket aan zorg – gaan aanbieden. Het wil daarvoor onder andere gaan samenwerken met zorgorganisatie Careyn, die serieuze interesse heeft om een deel van het pand te huren voor geriatrische revalidatie. Momenteel wordt door de betrokken partijen een business case opgesteld.

Paul van der Velden, bestuurder Spijkenisse Medisch Centrum: “We zijn met meerdere zorgaanbieders in gesprek om zich te huisvesten in het Spijkenisse Medisch Centrum, voor dit idee van een geïntegreerd zorgconcept. Samen willen we patiënten in de regio Voorne-Putten, Rozenburg, Hoogvliet en Hoeksche Waard hoogwaardige zorg dicht bij huis bieden. Hiervoor willen wij samenwerkingen aangaan met andere zorgorganisaties, zoals dat nu al gebeurt met de huisartsenpost en het dialysecentrum plus het revalidatiecentrum van het Maasstad Ziekenhuis. De komende maanden voorzien we daarnaast meer activiteiten voor het ziekenhuis omdat het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis er hun patiëntenzorg op het OK complex sterk gaan uitbreiden met orthopedische ingrepen en specialismen als neurochirurgie. Kortom, meer mogelijkheden en keuzes voor de patiënten.”

Tevreden

Peter Langenbach, medebestuurder van het Spijkenisse Medisch Centrum: “We zijn erg tevreden met de huidige ontwikkelingen. Deze zullen de regionale zorg een enorme impuls geven en bijdragen aan een financieel duurzame toekomst voor het ziekenhuis. Uit verschillende zaken blijkt dat het vertrouwen van inwoners, zorgverzekeraars, huisartsen en de gemeente toeneemt. De eerste halfjaar cijfers van 2016 waren positief, er kwamen 7% meer patiënten naar het Spijkenisse Medisch Centrum en op Zorgkaart Nederland scoren we een 8,7.”

Beide bestuurders zijn overtuigd dat hun missie zal slagen: het ziekenhuis biedt voor de inwoners van Nissewaard dicht bij huis uitstekende medisch specialistische basiszorg. Voor complexere zorg werkt het nauw samen met het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, zodat snel de nodige extra zorg geboden kan worden. De artsen van het Spijkenisse Medisch Centrum zullen – naast hun werk in het Spijkenisser ziekenhuis – gaan werken in één van deze twee ziekenhuizen. Die ontwikkeling, gekoppeld aan  het feit dat de drie ziekenhuizen eind 2017 beschikken over een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier, maakt dat de zorg vloeiend in elkaar overgaat.

André Vermaas, directeur vastgoedontwikkeling bij Careyn: “De verwachtingen van de maatschappij en de cliënt over de kwaliteit van zorg zijn hoger dan ooit. Daar spelen we op in door onze zorg stapsgewijs aan te passen, intensiever samen te werken met andere zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties en kansen te benutten om aan de veranderende wensen en verwachtingen tegemoet te komen. De ontwikkeling van het Spijkenisse Medisch Centrum is zo’n kans, een heel bijzondere zelfs die bij ons een ‘nu of nooit gevoel’ oproept. Door samenwerking met het centrum zijn we in staat de zorg voor de geriatrische revalidatiecliënt op een betere en slimmere manier te huisvesten en te organiseren en tegelijkertijd zorginhoudelijke innovatie te realiseren. Een niet onbelangrijk neveneffect is de mogelijkheid om het aantal zogenaamde huisartsenbedden, eerstelijnsverblijf en respijtzorg plaatsen (logeerbedden) toe te voegen. Dit voorkomt dat ouderen met een somatische zorgvraag, in geval van crisis, buiten de gemeente ‘geplaatst’ moeten worden. Door onze aanwezigheid zal het Spijkenisse Medisch Centrum weer 24/7 bemenst zijn.”

Over Careyn


Careyn is een actieve maatschappelijke onderneming die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van haar klanten, jong en oud, gezond of kwetsbaar. Als het nodig is staan haar vakbekwame en betrokken medewerkers klaar om hulp en ondersteuning te bieden. Samen met andere zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers en buurt- en wijkbewoners. Persoonlijk en altijd dichtbij, want samen werkt het beter.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen