Stichting Olijf viert 30 jarig jubileum én reikt Betty Bos-/Olijfprijs 2016 uit!

Array

De stilte voorbij. Olijf geeft al 30 jaar stem en steun aan vrouwen met gynaecologische kanker, een bijzonder jubileum. Tevens een mooi moment om de Betty Bos-/Olijfprijs 2016 uit te reiken aan coryfeeën Hannie van Leeuwen en Willemien Hompus.

Waarom lijkt er nog altijd zo’n taboe te rusten op gynaecologische kankers, terwijl aandacht zoveel kan verbeteren? Olijf wil daar verandering in brengen en de oorverdovende stilte verbreken in navolging van o.a. Barack Obama en Cara Delevigne (zie bijlagen). Donderdag 29 september vierde stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, alvast dat zij binnenkort 30 jaar bestaat. Een mooi moment voor meer aandacht voor haar werk voor deze vrouwen. Want waarom horen we anno 2016 nog zo weinig over (de gevolgen van) gynaecologische kanker in Nederland?

Gynaecologische kanker: dat is geraakt worden waar je het kwetsbaarst bent

Elk jaar horen circa 4.500 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Gynaecologische kanker heeft vaak enorme impact, want vrouwen worden geraakt waar ze het kwetsbaarst zijn. Ze worden geconfronteerd met hun sterfelijkheid en diverse psychosociale en fysieke gevolgen, zoals pijn, relatie- of seksuele problemen en het feit dat zij vaak vervroegd in de overgang raken of ongewild kinderloos zijn. Olijf is er voor deze vrouwen en hun naaste(n). Bovendien maakt Olijf wél alles bespreekbaar en helpt vanuit haar eigen expertise.

Samen zetten we ons bij Olijf vanuit een onafhankelijke positie in voor preventie, onderzoek, voorlichting, lotgenotencontact en natuurlijk belangenbehartiging. We willen dat hierdoor minder vrouwen ziek worden en komen te overlijden en dat onderzoek en de (na)zorg voor patiënten sterk verbetert. Maar ook dat patiënten zich gesteund voelen, dat zij met de juiste informatie keuzes kunnen maken en zich krachtig genoeg voelen om hun stem te laten horen en de regie te nemen in hun leven of levenseinde.

Meer aandacht voor gynaecologische kankers

Waarom is veel meer aandacht voor gynaecologische kanker hard nodig ook na september, de Internationale Maand van Gynaecologische Kanker? Meer aandacht betekent meer kans op een beter leven voor (ex)patiënten. Het maakt dat andere vrouwen tijdig de symptomen kunnen herkennen, dat vrouwen eerder praten over hun klachten, dat ze tijdig een uitstrijkje laten maken en naar de dokter durven te stappen. Want hoe eerder iets ontdekt wordt hoe beter de vooruitzichten.

Het is ook belangrijk dat er meer onderzoek komt en dat onderzoekers en zorgverleners zich bewust worden van de problemen die vrouwen en hun partners ervaren. Ook als de kanker al weg is.

Gynaecologische kankers kennen vaak veel nare gevolgen. Voor (ex-)patiënten en hun naasten is het belangrijk te weten dat ze bij Olijf terecht kunnen met hun ervaringen en vragen en dat ze zich via Olijf ook kunnen inzetten voor anderen.

Al 30 jaar Stichting Olijf voor vrouwen met/na gynaecologische kanker

In december 2016 bestaat Olijf 30 jaar. Jaren waarin veel bereikt is in Nederland. De komst van het uitstrijkje, kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief (i.s.m. het DES-centrum), de Dutch Oncological Gynaecological Audit en meer inspraak in beleid rond zorg en onderzoek. Ook op het gebied van steun en informatie voor patiënten en het ervaren van minder taboes rond seksualiteit en relatieproblemen is in de afgelopen jaren al heel wat bereikt.

Met elkaar aan tafel

Het jubileumjaar draagt het thema “Met elkaar aan tafel”. Hiermee onderstreept Olijf het belang van  luisteren naar (andere) patiënten. Door kennis en ervaring te delen helpen patiënten andere patiënten. Direct in onderling contact (bijv. bijeenkomsten of fora) of indirect door bij te dragen aan beleid (bijv. betere re-integratie in werk of psychosociale zorg voor kankerpatiënten terug in het basispakket) en onderzoek (bijv. onderzoekagenda medebepalen en inbreng in onderzoek).

In de eerste succesvolle “Met elkaar aan tafel”-bijeenkomst op 29 september jl. is een aftrap gegeven van het jubileumjaar, samen met die mensen waarmee we ook in de toekomst het leven van onze vrouwen en hun naasten willen verbeteren.

Uitreiking Betty Bos-/Olijfprijs 2016

De Betty Bos-/Olijfprijs is een prijs voor personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor vrouwen met gynaecologische kanker of hun naasten en werd tussen 1990 en 2003 bijna jaarlijks uitgereikt door Olijf. Omdat de laatste uitreiking van de Betty Bos-/Olijfprijs al een tijd geleden is, is de prijs donderdag niet één, maar twee maal uitgereikt: aan coryfeeën Hannie van Leeuwen en Willemien Hompus.

Hannie van Leeuwen bleek niet alleen als verzetsvrouw dapper. Zij was ook één van de eerste bekende Nederlanders die openlijk sprak over haar ziekte en patiënten motiveerde om de regie te nemen in hun leven. Zij bleek een echte motivator en verbinder, die zorgde voor een gezonde organisatie met goede samenwerkingen.

Willemien Hompus is een oncologisch verpleegkundige die zich het lot van haar patiënten aantrekt. Ze versterkte Olijf niet alleen als voorzitter, maar ook als verpleegkundige door andere verpleegkundigen en (ex-)patiënten te motiveren voor het werk van Olijf.

 

www.olijf.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen