Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 voor behandeling van ernstige oogaandoening

Array

De winnaar van de Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 voor behandeling van ernstige oogaandoening. De prijs, een fraaie gouden medaille, is 4 oktober uitgereikt door dr. Marco Timmers. De Galenus Researchprijs ging naar prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink, voor zijn onderzoek op het gebied van diabetes en nieraandoeningen. Plaats van handeling was opnieuw de FIGON/Dutch Medicines Days 2016, in De Reehorst te Ede. In dit passende decor was om de uitreikingen een prikkelend mini-symposium georganiseerd over ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De winnaar van de Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 is Holoclar® van Chiesi Pharmaceuticals BV, een middel geregistreerd voor de behandeling van een ernstige zeldzame oogaandoening. De prijs, een fraaie gouden medaille, is 4 oktober uitgereikt door dr. Marco Timmers. De Galenus Researchprijs ging naar prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink, voor zijn onderzoek op het gebied van diabetes en nieraandoeningen.

 Plaats van handeling was opnieuw de FIGON/Dutch Medicines Days 2016, in De Reehorst te Ede. In dit passende decor was om de uitreikingen een prikkelend mini-symposium georganiseerd over ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Juryvoorzitter was prof. dr. Jan Danser, hoogleraar Farmacologie aan het Erasmus MC. Uit zeven nieuwe geneesmiddelen koos de jury als meest betekenisvolle innovatie Holoclar®, ofwel ‘ex vivo expanded autologous human corneal epithelial cells containing stem cells’.

Eigen stamcellen

Holoclar is het eerste ‘advanced therapy medicinal product’ in Europa dat stamcellen bevat. Het wordt getransplanteerd in het oog van iemand die een beschadiging van het hoornvlies (cornea) heeft opgelopen. Holoclar is gemaakt van een biopt uit een klein, onaangetast deel van de cornea van de patiënt. De jury bewondert de publiek-private samenwerking die aan de ontwikkeling ten grondslag ligt, en het feit dat dit product bij uitstek ‘personalized medicine’ betreft (het zijn je eigen cellen!). Het juryrapport concludeerde: “Voor de patiënt met corneabeschadiging is het een fantastische ontwikkeling”.

Inzendingen

Uit de zeven inzendingen koos de jury eerst drie genomineerden: Cosentyx® (secukinumab) van Novartis Pharma BV voor de behandeling van matige tot ernstige plaque-psoriasis, actieve artritis psoriatica en actieve spondylitis ankylopoetica bij volwassenen. Holoclar® (ex vivo expanded autologous human corneal epithelial cells containing stem cells) van Chiesi Pharmaceuticals BV geregistreerd voor de behandeling van limbale stamceldeficiëntie, een ernstige zeldzame ziekte van het oog. Repatha® (evolocumab) van Amgen BV geregistreerd als aanvulling op het dieet bij volwassenen met primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie, behandeling van homozygote familiaire hypercholesterolemie in combinatie met andere lipidenverlagende behandelingen.

De overige kandidaten waren: Blincyto® (blinatumomab) van Amgen BV voor de behandeling van volwassenen met Philadelphia-chromosoom-negatieve, recidiverende of refractaire precursor-B acute lymfoblastenleukemie (ALL); Keytruda® (pembrolizumab) van MSD BV, geregistreerd als monotherapie bij volwassenen met gevorderd (inoperabel of gemetastaseerd) maligne melanoom van huid, niet-gespecificeerd; Lynparza® (olaparib) van AstraZeneca, geregistreerd als monotherapie voor de onderhoudsbehandeling van volwassenen met een BRCA-gemuteerd platinagevoelig recidief hooggradig sereus epitheliaal ovarium, tuba- of primair peritoneaal carcinoom; en Nucula® (mepolizumab) van Glaxo Smith Kline BV, voor de behandeling ernstig refractair eosinofiel astma bij volwassenen.

Galenus Researchprijs 2016

Winnaar van de Galenus Researchprijs 2016 is prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink. Hij kreeg de prijs, een bedrag van € 5.000 en een gouden medaille, uit handen van prof. dr. Adam, Cohen, CEO Center of Human Drug Research, Universiteit Leiden. De jury omschrijft Lambers Heerspink als iemand die in korte tijd al “een schitterende carrière” heeft opgebouwd, zich pijlsnel heeft ontwikkeld op het gebied van personalized medicine bij patiënten met diabetes en nieraandoeningen, ook internationaal zeer gewaardeerd wordt, veel publiceert en bovendien een European Network of Nephrology heeft opgezet. De jury noemt hem dan ook “een uitzonderlijk getalenteerde geneesmiddelonderzoeker van wie we nog veel zullen horen”.

Over de Galenusprijzen

De Galenusprijzen werden in Nederland voor het eerst in 1993 uitgereikt en zijn sinds 2010 onder auspiciën van de Stichting Galenusprijs Nederland. Sponsors zijn onder andere Nefarma, ZonMw, Van Zuiden Communications BV, Cordad Schulte Huis, Vondst Advocaten en SamHealth. De onafhankelijke jury bestaat uit wetenschappers en bestuurders van openbare lichamen in de medische sector.

Bron: Stichting Galenusprijs Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen