Zorgverzekeraars en overheid weigeren vergoeding behandeling brandwondenpatiënt

Array

Bij ernstige brandwonden is vaak niet alleen de huid, maar ook het laagje vet net onder de huid beschadigd. Een belangrijk nadelig gevolg hiervan is dat het resulterende litteken op de onderliggende spieren en het bot gaat kleven. Hierdoor voelt het litteken strak aan, kan het erg pijnlijk zijn en bewegen lastig maken. Er zijn dan ook veel mensen met brandwonden die last hebben van trekkende en pijnlijke littekens. Voor hen betekent een behandeling met vettransplantatie een uitkomst. Artsen van Brandwondenzorg Nederland zijn een onderzoek gestart om deze behandeling in de praktijk te toetsen en de discussie met zorgverzekeraars en overheid vanuit wetenschappelijk onderzoek te onderbouwen.

Vetlaag beschermt de huid

Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers deed recent onderzoek naar het effect van vettransplantatie bij brandwondenlittekens: ‘’De vetlaag is onmisbaar als natuurlijke glijlaag tussen een litteken en de onderliggende structuren zoals spieren. Daarnaast is het vet eigenlijk een soort kussentje die je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf.” Het is dus ontzettend belangrijk dat we deze vetlaag weer kunnen herstellen na een brandwondenongeval. Bij vettransplantatie wordt eigen vetweefsel, vaak uit de buik of bovenbenen, verwijderd en vervolgens in een andere plek op het lichaam, waar de brandwondenlittekens zich bevinden, teruggeplaatst. Onderzoeksresultaten laten zien dat vettransplantatie een langdurig positief effect heeft op de kwaliteit van het litteken van brandwondenpatiënten. ‘’

Mevrouw Kruijer-Paas kan haar handen weer gebruiken dankzij de vettransplantatie

Hoe groots het effect is van de vettransplantatiebehandeling zien we bij Mevrouw Kruijer-Paas. Zij liep zes jaar geleden ernstige brandwonden op aan beide handen. Om de brandwonden te genezen onderging zij een huidtransplantatie. Helaas gingen haar littekens na een tijdje zo strak staan dat zij haar handen niet meer kon openen en geen knijpkracht meer had. Ze kon weinig meer oppakken en had zelfs het gevoel dat ze zichzelf niet eens meer goed kon opvangen bij een eventuele val. Zij is in het brandwondencentrum behandeld met vettransplantatie. Een half jaar na de operatie kan Mevrouw haar handen weer openen en is haar knijpkracht weer op normaal niveau. Inmiddels heeft zij haar lievelingshobby weer opgepakt: borduren.

Vettransplantatie (lipofilling) hoort voor brandwondenpatiënten in de basisverzekering thuis

Zorgverzekeraars en overheid weigeren de veelbelovende vettransplantatie behandelmethode – die pijnlijke littekens na brandwonden herstelt en patiënten bewegingsvrijheid teruggeeft – te vergoeden. Terwijl uit onderzoek blijkt dat met vettransplantatie het beschadigde onderhuids vetweefsel hersteld kan worden. Dit betekent dat patiënten met littekens nu met onnodige pijn en een bewegingsbeperking moeten leven óf behandeld worden zonder vergoeding van verzekeraars. Het onderzoek toont aan dat vettransplantatie een langdurig positief effect heeft op de kwaliteit en elasticiteit van de littekens, en daarmee op een betere kwaliteit van leven van de patiënt. Het wetenschappelijk bewijs dat wij vandaag presenteren is dus duidelijk: Vettransplantatie (lipofilling) hoort voor brandwondenpatiënten in de basisverzekering thuis.

Doorbraak in brandwondenonderzoek wint Martinus van Marum prijs

De resultaten uit het onderzoek van Jaspers betekenen een duidelijke doorbraak in de discussie of vettransplantatie bijdraagt aan de kwaliteit van leven van patiënten met brandwonden. ‘’Bij 40 patiënten die deze behandeling hebben ondergaan hebben we zowel drie maanden als twaalf maanden na de operatie het effect geanalyseerd. De resultaten laten zien dat één vettransplantatiebehandeling een enorm positief effect heeft op de kwaliteit en elasticiteit van het litteken van de patiënt’’, aldus Jaspers.

Jaspers ontvangt vanavond de Martinus van Marum prijs van de KNMG voor haar onderzoek naar de toepassing van vettransplantatie bij brandwondlittekens.
De Nederlandse Brandwonden Stichting zal zich actief inzetten om deze behandeling mogelijk te maken voor patiënten met ernstige brandwonden.

_____________________________________________________

 

Factsheet “Onderzoek naar de effectiviteit van vettransplantatie bij vastzittende littekens na ernstige verwondingen”

Arts-onderzoeker: drs. M.E.H. Jaspers Hoofdonderzoeker: Prof. dr. P.P.M. van Zuijlen

Achtergrond:
Bij ernstige verwondingen, zoals diepe brandwonden of een traumatisch ongeval, is vaak niet alleen de huid beschadigd maar ook de subcutis (onderhuidse vetlaag). De afwezigheid van dit vet als functionele glijlaag kan cruciaal zijn voor de kwaliteit (en vooral soepelheid) van littekens. Vettransplantatie is inmiddels een steeds meer geaccepteerde techniek voor diverse vormen van reconstructieve chirurgie, maar de behandeling wordt nog niet vergoed voor vastzittende littekens. Wij veronderstelden dat vettransplantatie gebruikt kan worden voor reconstructie van de (functie van de) subcutis na ernstige verwondingen. In een prospectief, vergelijkende studie werd de effectiviteit van vettransplantatie met gevalideerde meetinstrumenten vastgesteld.

Resultaten:
Er hebben 40 opeenvolgende patie?nten deelgenomen aan het onderzoek, waarvan reeds 34 patie?nten 12 maanden postoperatief zijn gemeten. De metingen zijn verricht met gevalideerde en objectieve meetinstrumenten. De elasticiteit verbeterde op de korte termijn met gemiddeld 22%. Deze verbetering hield stand tot 12 maanden na de operatie. De gemiddelde litteken scores van arts en patie?nt waren na 12 maanden statistisch significant gedaald, wat overeenkomt met een betere littekenkwaliteit. Bovendien waren de patie?nt scores voor het item ‘plooibaarheid’ en ‘pijn’ significant verbeterd. Het kleur verschil (roodheid en pigment) tussen de littekens en de gezonde huid werd kleiner na de operatie. Het litteken ging dus meer op gezonde huid lijken.

Concluderend:
Autologe vettransplantatie geeft een blijvende functionele verbetering van littekens. Deze bevinding is van groot belang voor het toelaten van vettransplantatie tot het basispakket van de zorgverzekering in Nederland.

Over de Nederlandse Brandwonden Stichting

De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. De organisatie wordt niet gefinancierd door de overheid en is volledig afhankelijk van gevers en vrijwilligers die zich inzetten voor de landelijke collecte. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen met hun opleiding, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Hierbij werken wij intensief voor en samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt continu te optimaliseren. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vind je op www.brandwondenstichting.nl.

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen