Cameratoezicht noodzakelijk bij mensen met epilepsie?

Array

Na een plotseling overlijden op een woonlocatie van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) is mede op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het gebruik van videomonitoring op de woonlocaties uitgebreid. Onderzoekers rapporteren nu dat cameratoezicht leidt tot meer gedetecteerde aanvallen, maar ook gepaard gaat met hoge kosten.

Gedurende een periode van zes maanden werd voor alle nachtelijke aanvallen bijgehouden hoe ze gedetecteerd werden; met het akoestische waaksysteem, de matrassensoren en/of videomonitoring. 1208 aanvallen van 37 personen werden gerapporteerd, waarvan 393 aanvallen (33%) alleen op camera werden gezien. Bij 169 van de 1208 aanvallen (14%) werd een interventie gedaan. Van de aanvallen die alleen op video werden gezien werd bij 39 van de 393 (10%) een interventie gedaan. De extra personeelskosten nodig voor de uitbreiding van videomonitoring bedroegen 7035 euro per aanval die alleen op camera werd gezien en waar een interventie gedaan werd.

Frequente aanvallen

“Mensen met epilepsie die in een instelling verblijven hebben vaak frequente aanvallen. Hierdoor lopen zij het risico dat hun nachtelijke aanvallen onopgemerkt blijven. Cameratoezicht blijkt vooral van toegevoegde waarde om tonische aanvallen te detecteren, maar bij het merendeel van deze aanvallen is geen interventie nodig. De toegevoegde waarde van cameratoezicht is beperkt en  leidt tot de ethische discussie of dit opweegt tegen de hoge kosten en privacy bezwaren. Dit onderzoek onderstreept nogmaals het belang van de ontwikkeling van betaalbare en efficiënte aanvalsdetectie-hulpmiddelen,” aldus Roland Thijs, hoofdonderzoeker.

Over SEIN

SEIN is een (inter)nationaal toonaangevend kennis- en expertisecentrum gespecialiseerd in diagnose, behandeling en begeleiding van epilepsie en slaap-waakproblemen. Volwassenen en kinderen die zorg ontvangen van SEIN hebben vaak moeilijk behandelbare vormen van epilepsie en zeer complexe problemen die daarmee samenhangen. Samen met universiteiten, (academische) ziekenhuizen en wetenschappelijke instellingen verricht SEIN onderzoek naar epilepsie, aanvallen en slaapstoornissen. De kracht van SEIN is de multidisciplinaire aanpak. Het doel is de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie te verhogen.

Bron: SEIN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen