Verruimde vergoeding van fingolimod

Array

Verruimde vergoeding van fingolimod en 10 jaar follow-up resultaten van de ACROSS studie 3. Op advies van het ZorgInstituut Nederland heeft de minister van VWS besloten, vanaf 1 oktober de vergoeding van fingolimod in lijn te brengen met de door de EMA geregistreerde indicatie (2011)

Verruimde vergoeding van Gilenya® voor tweedelijnsbehandeling van MS-patiënten en 10 jaar follow-up resultaten van de ACROSS studie 3

Op advies van het ZorgInstituut Nederland heeft de minister van VWS besloten, vanaf 1 oktober de vergoeding van Gilenya® (fingolimod) in lijn te brengen met de door de EMA geregistreerde indicatie (2011). Fingolimod wordt voortaan vergoed voor patiënten ouder dan 18 jaar met een zeer actieve vorm van relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS), die niet hebben gereageerd op ten minste één ziektemodificerende behandeling. Voorheen was dit pas mogelijk na het falen van twee opeenvolgende eerstelijns ziektemodificerende behandelingen met interferon Bèta en glatirameer acetaat. Deze aanpassing maakt het nu voor MS-patiënten mogelijk om sneller te worden overgezet naar fingolimod. Bovendien kunnen zij voortaan zonder onderbreking orale therapie blijven ontvangen bij een switch van een eerstelijns- naar een tweedelijnsbehandeling. Voor MS-behandelaars is hiermee de behandeling van hun patiënten eenduidiger en eenvoudiger geworden.

Tot op heden werd fingolimod uitsluitend vergoed als een patiënt met een zeer actieve vorm van RRMS niet had gereageerd op twee opeenvolgende behandelingen met een eerstelijns ‘disease modifying treatment’ (DMT). Daarvan diende dan beide eerstelijnsbehandelingen te worden gegeven in de vorm van injecties (met interferon Bèta en glatirameer acetaat). Door de aangepaste vergoeding is dit nu niet langer een vereiste. Met de introductie van diverse nieuwe eerstelijnsmiddelen in de afgelopen twee jaar, deed deze behandelwijze geen recht meer aan de huidige wetenschappelijke inzichten, de gebruikelijke gang van zaken in de dagelijkse praktijk in diverse Europese landen en de geregistreerde indicatie van fingolimod.

De mogelijkheid om patiënten eerder om te zetten naar een tweedelijnsbehandeling met fingolimod kan een positieve invloed hebben op hun ziektelast, zowel op de korte als de langere termijn. Dit komt onder meer tot uitdrukking in een vertraagde ontwikkeling van de invaliditeit (EDSS), minder schade (laesies) aan het centraal zenuw stelstel, een significante afname van het aantal relapsen en een vermindering van het verlies aan hersenvolume.1,2,3

Over fingolimod

Fingolimod is een sfingosine 1-fosfaat (S1P) receptormodulator. Het vermindert de infiltratie van pathogene lymfocyten in het centrale zenuwstelsel om op die manier zenuwontsteking en zenuwweefselbeschadiging zo veel mogelijk te voorkomen. Fingolimod heeft een orale toedieningsvorm – eenmaal daags 1 capsule van 0,5 mg – en wordt ingezet als tweedelijns ziektemodificerende behandeling bij patiënten met een zeer actieve vorm van RRMS. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: bovenste luchtweginfecties, hoofpijn, abnormale leverfunctie test, griep, diarree, vermoeidheid, hoest en urineweginfecties.

Uit klinische studies (FREEDOMS1 en TRANSFORMS2) is fingolimod effectiever gebleken dan placebo en bèta-interferon in het verminderen van het aantal relapsen, het aantal T2 laesies en hersenatrofie. Daarnaast is een significante vermindering aangetoond van de progressie van de invaliditeit (EDSS).

Tijdens het  ECTRIMS congres (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) werden onlangs de resultaten gepresenteerd van de follow-up, observationele ACROSS studie3 waarin 175 fingolimod-gebruikers met RRMS gedurende tien jaar waren gevolgd. Hieruit kwam naar voren, dat:

  • patiënten die gedurende langer dan acht jaar continu met fingolimod waren behandeld, significant minder progressie van invaliditeit vertoonden dan patiënten die hun behandeling hadden onderbroken.
  • in de groep patiënten die acht tot tien jaar achtereen fingolimod hadden gebruikt, minder patiënten secundaire progressieve MS hadden ontwikkeld in vergelijking tot degenen die deze behandeling hadden gestaakt.
  • ongeveer 60% van de patiënten na tien jaar nog steeds fingolimod gebruikten.

Het is een belangrijk behandelingsdoel bij MS om de progressie van invaliditeit in een zo vroeg mogelijk stadium van het ziekteproces te beperken. 4 Hierdoor kunnen de lange-termijn-uitkomsten voor MS-patiënten worden verbeterd en de ontwikkeling naar secundaire progressieve MS worden vertraagd.

Met de toepassing van fingolimod is meer dan elf jaar ervaring opgedaan. Wereldwijd worden ruim 155.000 patiënten met dit geneesmiddel behandeld. Dit vertaalt zich in meer dan 343.000 patiëntjaren van praktische klinische ervaring met betrekking tot de effectiviteit en veiligheid van fingolimod.

Referenties
  1. Kappos L, Radue EW, O’Connor P, et al. A placebo-controlled trial of oral fingolimod in relapsing multiple sclerosis. N Engl J Med 2010; Feb 4;362(5):387-401. Epub 2010 Jan 20
  2. Cohen J, Barkhof F, Comi G, et al. Oral fingolimod or intramuscular interferon for relapsing multiple sclerosis. N Engl J Med 2010; Feb 4;362(5):402-15. Epub 2010 Jan 20
  3. Derfuss T et al. The ACROSS Study: Long-term efficacy of fingolimod in patients with RRMS (follow-up at 10 years). Poster presented at: 32nd Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis; September 14-17, 2016; London, UK.
Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe veiligheidsinformatie worden vastgesteld. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden.

Bron: Novartis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen