52 Deelnemers 100-plusonderzoek van VUmc Alzheimercentrum breken wereldrecord

Array
Deelnemers Nederlands 100-plusonderzoek van VUmc Alzheimercentrum komen bij elkaar

Zojuist, op Nationale Ouderendag, is een bijzonder wereldrecord gevestigd. Maar liefst 52 mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder ontmoetten elkaar in het kader van het 100-plus onderzoek van VUmc Alzheimercentrum. Nog nooit eerder kwamen er zoveel eeuwelingen bij elkaar in één ruimte. En het was bovendien een informatieve en gezellige bijeenkomst.

Het vestigen van het wereldrecord volgens Guinness World Records verliep officieel: alle 100-plussers moesten bewijs van leeftijd meebrengen en werden zorgvuldig geteld door twee onafhankelijke personen. Alles werd op foto en film vastgelegd. Twee personen konden nog geen persoonsbewijs met foto tonen, dus het officiële aantal staat nu op 50 honderdplussers. Zodra de twee hun geldige bewijs hebben opgestuurd, kan het record van 52 in de boeken worden geschreven. Het vorige wereldrecord stond op 31 eeuwelingen bij elkaar, dus dit record is vandaag ruimschoots verbroken.

Honderdplussers

De 100-plusbijeenkomst was in de eerste plaats bedoeld om de generatiegenoten met elkaar in contact te brengen, en om hen op de hoogte te houden van de voortgang van het onderzoek waar zij aan deelnemen. Wetenschapper dr. Henne Holstege wil achterhalen hoe het mogelijk is om heel oud te worden zonder dat de functie van de hersenen achteruitgaat. Zijn het de genen? Kennis hierover kan een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen dementie. De cijfers uit het onderzoek, waar inmiddels al bijna 250 niet-demente honderdplussers aan meegewerkt hebben, vormen een schat aan informatie. De eerste wetenschappelijke publicaties uit dit onderzoek zullen nog verschijnen.

Fotoproject

Op deze middag opende fotograaf Liesbeth Dingemans de speciale expositie Fotoproject 100-plus, waarvoor zij tien 100-plussers vastlegde met een portret en in hun omgeving. De dag werd afgesloten met een eigen versie van het programma Tussen Kunst & Kitsch. De deelnemers hadden hun eigen bijzondere voorwerpen meegenomen, en kunstkenner Hélène Besançon gaf toelichting op de meegebrachte kunst – of kitsch. Een van de aanwezigen, geboren in 1914, was zichtbaar aan het genieten. Zelf had zij geen voorwerp ingebracht. “Ik heb mijn schilderijen aan mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gegeven.”

Het 100-plus onderzoek

Het 100-plus onderzoeksteam bezoekt de deelnemers aan huis voor een interview en een aantal mondelinge testjes. Een deel van de deelnemers stelt na het overlijden hun hersenen ter beschikking aan het onderzoek. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op www.100plus.nl.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen