Proef: huisarts laat specialist meekijken zonder verwijzing

Array

22 huisartsen in de Drechtsteden en de Alblasserwaard doen mee aan een proef, waarbij ze een medisch specialist kunnen laten ‘meekijken’ naar hun patiënt zónder dat er een formele doorverwijzing plaatsvindt. Het gaat om situaties uit de huisartsenpraktijk waarin een echte doorverwijzing naar het ziekenhuis (nog) niet aan de orde is, maar waar de patiënt en de huisarts toch gebaat zijn bij een extra paar deskundige ogen.

Pilot
De pilot met de naam ‘Huisarts+poli’ is een initiatief van de huisartsenzorggroep ZGWA en het Albert Schweitzer ziekenhuis en duurt een halfjaar. Het gezamenlijke doel is om verwijzingen die niet strikt noodzakelijk zijn te voorkomen. Het gebeurt nu vaak dat een huisarts, soms mede op aandringen van de patiënt, doorverwijst ‘ter geruststelling’ of ‘voor de zekerheid’. Ziekenhuiszorg is echter duurder dan huisartsenzorg en kost de patiënt bovendien eigen risico.
Huisartsen-poli
Nadat de specialist de patiënt heeft gezien, adviseert hij of zij de huisarts over de noodzaak van een daadwerkelijke verwijzing en geeft indien mogelijk advies over de verdere behandeling door de huisarts zelf. Het consult vindt overdag plaats in de spreekkamer van de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden in Dordrecht. De dienstverlening staat verder los van de Huisartsenpost, die overdag overigens gesloten is.
Patiënten kunnen alleen naar de Huisarts+poli via hun huisarts. Deze moet daarvoor deelnemen aan de proef. Na de pilotperiode bekijken de ZGWA en het ziekenhuis of deze manier van werken kan helpen om de zorg structureel efficiënter en goedkoper te maken en nauwer samen te werken. De deelnemende medisch specialisten zijn dermatologen, reumatologen, internisten, orthopeden en gynaecologen.
arts-patient-asz
Reumatoloog Ilja Tchetverikov
van het Albert Schweitzer ziekenhuis in gesprek met een patiënt op de Huisarts+poli. (Foto: Hans ten Voorde)
Bron: ASz

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen