Vooral ’s avonds en ’s nachts meer ambulances nodig in Nederland

Array

Het aantal ambulances dat op werkdagen in Nederland nodig is, is tussen 2012 en 2015 met tien gestegen naar 598. In de avond en nacht en in het weekend is de toename van het aantal benodigde ambulances groter. Zo zijn op werkdagen ‘s-avonds 28 ambulances meer nodig. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het RIVM op basis van gegevens over het jaar 2015.

De belangrijkste oorzaak voor de toename van het aantal benodigde ambulances is de stijging van het aantal spoedeisende inzetten. De vraag naar spoedeisende ambulancezorg is tussen 2012 en 2015 met 18,8 procent toegenomen, een stijging van gemiddeld 5,9 procent per jaar.

Verklaringen

Het groeicijfer van de spoedeisende ambulancezorg kan deels worden verklaard door demografische ontwikkelingen, zoals de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Een andere factor is het feit dat mensen eerder en gemakkelijker een beroep doen op de ambulancezorg. Ook speelt een rol dat meldkamers in de afgelopen jaren zijn overgegaan op andere systemen voor het behandelen van 112-meldingen en dat ambulances nu eerder ingezet worden, om kortere responstijden te realiseren.

Referentiekader

De benodigde capaciteit van de ambulancezorg in Nederland wordt berekend met behulp van een zogeheten referentiekader. Dit referentiekader definieert het aantal ambulances waarmee de ambulancezorg in Nederland kan worden uitgevoerd, gegeven een aantal randvoorwaarden, zoals de tijd na een melding waarbinnen een ambulance ter plaatse moet zijn en de spreiding van standplaatsen.

In opdracht van het ministerie van VWS heeft het RIVM het referentiekader van 2013 geactualiseerd met recente cijfers over de vraag naar en het aanbod van ambulances in Nederland. Het ministerie van VWS bespreekt de uitkomsten met Ambulancezorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland, waarna de minister het referentiekader vaststelt.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen