Proef met zesurige werkdag in Zweden

Array

In Zweden experimenteren  ze met een werkdag van zes uur in plaats van acht uur. Heel wat Zweedse bedrijven hebben de overgang al gemaakt. Het is de oplossing tegen ziekteverzuim en inefficiëntie volgens Mats Pilhem, vice-burgemeester van de Zweedse stad Göteborg.

Een zorgtehuis in Göteborg voerde begin dit jaar de 6-urige werkdag in voor het verplegend personeel, met behoud van loon. Het experiment loopt tot eind volgend jaar en moet aantonen of de extra kosten van 14 nieuwe verplegers opweegt tegen de verbeteringen in de patiëntenzorg en van het personeel. Het experiment is ook ingevoerd in de universiteitskliniek van Göteborg en in twee ziekenhuizen in Umeå.

Als dit experiment slaagt, zou dit volgens de vice-burgemeester meer geld én meer banen opleveren. Door minder uren te werken, wordt de efficiëntie verhoogt. “Het probleem in de ouderenzorg bijvoorbeeld is niet een tekort aan personeel”, meent Pilhem. “De lange diensten zorgen gewoon voor minder efficiënt werken”

Experiment in Göteborg

In de Zweedse gemeente Göteborg is men met dit experiment gestart waarbij twee departementen van het gemeentebestuur een verschillend aantal uren per dag moeten presteren. De ene groep ambtenaren moet voortaan slechts 6 uur per dag werken, de andere groep blijft de gebruikelijke 40 uur per week werken. Beide groepen krijgen hetzelfde loon uitbetaald. “Bedoeling van het onderzoek is na te gaan in welke mate onze werknemers gelukkiger zijn, zich minder frequent ziek melden en/of ze zich fysiek en mentaal beter voelen door minder lange werkdagen”, aldus Pilhem.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen