250 mensen zijn opgeroepen voor test op MRSA

0
666

Op donderdagavond 6 oktober is een MRSA besmetting bij een medewerker van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) bekend geworden. Het ZRTI heeft daarop direct een speciaal team samengesteld om tijdig de juiste maatregelen te kunnen treffen en mogelijke betrokkenen van informatie te kunnen voorzien.

Er zijn zo’n 250 mensen opgeroepen om zich te laten testen op dragerschap van een MRSA-bacterie, zo meldt Omroep Zeeland. Patiënten die in contact zijn geweest met de medewerker krijgen dinsdag 11 oktober nadere informatie over screening op de bacterie. Vanaf dinsdag 11 oktober kunnen betrokkenen bij een speciaal ingericht telefoonnummer terecht voor vragen: 088-4270009.

Maatregelen
Direct na de constatering van de MRSA-besmetting zijn de te nemen maatregelen bepaald. Beide locaties van het ZRTI (in Vlissingen en in Roosendaal) zijn vrijdagavond 7 oktober grondig gedesinfecteerd.

Het ZRTI heeft ervoor gekozen in een vroegtijdig stadium informatie naar buiten te brengen over deze situatie. Vrijdagmiddag zijn alle medewerkers van het ZRTI geïnformeerd. Dinsdag 11 oktober ontvangen patiënten die in contact zijn geweest met de besmette medewerker een brief met nadere informatie over screening op de MRSA-bacterie. Ook medewerkers zullen gescreend worden op de MRSA-bacterie.

Vanaf dinsdag 11 oktober kunnen betrokkenen bij een speciaal ingericht telefoonnummer terecht voor vragen: 088 – 42 70 009. Op de website van het ZRTI komt vanaf dinsdag tevens nadere informatie en deze zal steeds geactualiseerd worden. De verwijzende ziekenhuizen in de regio zijn inmiddels door het ZRTI op de hoogte gebracht.

De pro-actieve opsporing die ingezet wordt, in combinatie met de zorgvuldige desinfectie van de gebouwen, zorgt er voor dat de patiëntenzorg op de beide locaties kan blijven doorgaan.

“We hebben een speciaal team samengesteld dat deze situatie nauwlettend volgt en de te nemen maatregelen doorvoert en bewaakt” aldus Tanja Snijders, bestuurder van het ZRTI. “Het team wordt daarbij ondersteund door specialisten op het gebied van infectiepreventie. Wij doen er alles aan om deze situatie zo snel als mogelijk op te lossen en zijn daar onmiddellijk mee gestart nadat wij op de hoogte waren gesteld van de besmetting”.

De MRSA-bacterie is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. In Nederland is 1% van de bevolking drager van de bacterie. Deze bacterie kan echter infecties veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand.

De meest gestelde vragen over MRSA kunt u hier vinden.

MRSA is voor mensen met een verminderde weerstand levensgevaarlijk. Zo kan het leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging. De bacterie is ongevoelig voor de gebruikelijke antibiotica. Voor gezonde mensen is MRSA onschadelijk, ze worden er ook niet ziek van.

Bron: ZRTI
Vorig artikelPromotie hersenvliesontsteking na contact met dieren
Volgend artikelComplexe pancreaskankerbehandeling nu ook mogelijk met operatierobot
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.