Nieuwe adreswijzer voor ‘last resort’ patiënt

Array

De acht umc’s staan dag en nacht klaar voor de patiënt met een aandoening die met de bestaande kennis niet direct te verhelpen of te verlichten is. Diagnose, behandeling en zorg voor deze topreferente patiënt is geconcentreerd in de umc’s. Samen met de professional gaat de patiënt op zoek naar wat er aan de hand is, of er nieuwe (wetenschappelijke) ontwikkelingen zijn waarvoor hij of zij in aanmerking komt en wat die betekenen. Topreferente zorg biedt de ‘last resort’ patiënt zoveel mogelijk perspectief en innoveert en ontwikkelt de zorg van de toekomst samen met de patiënt.

Topreferente zorgfunctie “last resort” patiënt

Sinds vandaag staat een nieuwe adreswijzer voor topreferente zorg, de TRF portal, online. Hierin vinden patiënt, huisarts en andere zorgprofessionals in welk umc zij terecht kunnen. In de TRF portal kan worden gezocht op trefwoord, specialisme, ziektecategorie en umc. Via een weblink naar de afdeling van het betreffend umc is nadere informatie over de topreferente zorgfunctie te vinden.

TRF-expertisecentrum

Er wordt onderscheid gemaakt tussen umc’s met een topreferente zorgfunctie, waar de patiënt zorg krijgt naar de nieuwste inzichten, en umc’s met een TRF-expertisecentrum, dat ook een functie als kenniscentrum heeft. Deze laatste centra fungeren als vraagbaak en er wordt leiding gegeven aan wetenschappelijk onderzoek naar betreffende aandoening. Onderliggende criteria zijn door de gezamenlijke umc’s opgesteld, advies van het Platform Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen over het gebruikersgemak is in de bouw van de portal meegenomen. De umc’s sluiten met de nieuwe portal aan bij de wens van de Minister van VWS de vindbaarheid van betrouwbare informatie voor de patiënt te verbeteren.

TRF Portal

Topreferente zorg vormt de optimale combinatie van zorg, onderzoek en onderwijs. Meer informatie over topreferente zorg, de topreferente zorgfunctie, de expertisecentra en de definiëring van deze termen vindt u op de TRF portal.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen