Promotie hersenvliesontsteking na contact met dieren

Ziekteverwekkers die afkomstig zijn van dieren (zoönose) zijn een zeldzame oorzaak van bacteriële meningitis, hersenvliesontsteking bij mensen die door bacteriën is veroorzaakt. Van Samkar beschrijft de niet veel voorkomende ziekte, het oplopen daarvan, de behandeling en de prognose. Er is veel onderzoek gedaan naar bacteriële meningitis veroorzaakt door besmetting van mensen onderling, maar we weten weinig over de besmetting van dier op mens.

Volgens de promovendus hebben de patiënten die zoönotische bacteriële hersenvliesontsteking hebben gekregen, relatief vaak recreatief dan wel professioneel contact met dieren of hebben ze bepaalde gebieden in het buitenland bezocht. In haar proefschrift gaat het om patiënten die contact hadden met paarden, varkens en honden, rauwe melk hadden geconsumeerd of direct contact hadden met dierlijke urine.

Risicofactoren

Identificatie van risicofactoren en onderliggende aandoeningen is essentieel om de behandeling te verbeteren. De kans is groot dat patiënten die niet goed worden behandeld, overlijden of ernstige restverschijnselen overhouden aan de ziekte.
Er moet meer aandacht geschonken worden aan deze ziekte, zodat er sneller aan zoönotische bacteriële meningitis wordt gedacht bij patiënten die diercontact hebben gehad en patiënten die in gebieden wonen waar bepaalde zoönotische ziekteverwekkers veel voorkomen. Een ander doel is dat er meer bekendheid ontstaat over de antibiotische behandeling van de ziekte, zodat artsen eerder de juiste therapie kiezen en er minder patiënten overlijden of ernstige restverschijnselen overhouden aan de ziekte.

Anusha van Samkar: ‘Zoonotic bacterial meningitis in adults: clinical characteristics, etiology, treatment and outcome’.
Datum:11 oktober 2016 Datum van 10.00 Datum tot 11.00
Promovendus:Anusha van Samkar
Type:Promoties en oraties
Promotor:prof. dr. D. van de Beek Co-promotores: dr. A. van der Ende en dr. M.C. Brouwer

Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen