Groot en uniek onderzoek naar gezondheid van zwangere vrouwen en hun (on)geboren kind

Lifelines NEXT: Groot en uniek onderzoek naar gezondheid van zwangere vrouwen en hun (on)geboren kind

 
Het UMCG en Lifelines zijn 1 oktober gestart met Lifelines NEXT.  Een groot en uniek onderzoek onder 1.500 zwangere vrouwen en hun kind, tijdens en na de zwangerschap. Doel van het  onderzoek is een verklaring te vinden waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt en de andere niet. Wetenschappers van het UMCG gaan binnen Lifelines NEXT op zoek naar oorzaken die in het begin van het leven liggen.

Eerder onderzoek wijst uit dat de basis voor gezondheid van het kind al tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren wordt gelegd, maar er zijn nog veel vragen hoe dat precies zit. Wat krijg je van je ouders mee en wat krijg je mee vanuit leefstijl en omgeving. Eén van de belangrijk aandachtspunten is de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby.

Lifelines NEXT

Lifelines NEXT, een onderzoek van de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG in samenwerking met Lifelines, gaat de komende twee jaar 1.500 zwangere Lifelines-deelnemers en hun toekomstige kinderen volgen vanaf de derde maand van de zwangerschap tot 1 jaar na de geboorte. Moeder en kind worden gevolgd door biomateriaal (o.a. bloed, ontlasting en moedermelk) te verzamelen en vragenlijsten in te vullen over o.a. de leefsituatie, gezondheid, leefstijl, voeding en relatie moeder – kind. Over de moeder en de rest van de familie is daarnaast al veel informatie bekend in Lifelines.

Deelnemers

Inmiddels is het onderzoek gestart in de provincie Groningen. Op 1 november volgt de provincie Friesland en 1 december de provincie Drenthe. Aanmelding kan tot en met de 12de week van de zwangerschap.  De zwangere Lifelines-deelneemster kunnen zichzelf via aanmelden het Lifelines servicebureau óf via de verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Het UMCG bouwt actief aan de toekomst van de gezondheid. Healthy Ageing, ofwel gezond ouder worden, is daarin een speerpunt met het Lifelines NEXT onderzoek als belangrijke studie naar zwangerschap.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen