Behandeling chronische reumatische ontstekingsziekten optimaliseren door medicijnspiegelmeting?

De behandeling van chronische reumatische ontstekingsziekten optimaliseren door de medicijnspiegel te meten; kan dat?

Een op maat gemaakte dosering van het medicijn (biological) kan tot een effectievere behandeling leiden en met minder kosten gepaard gaan. Het meten van medicijnspiegels kan hierbij ondersteunend zijn, concludeert promovenda Eva-Linda Kneepkens die haar onderzoek uitvoerde bij Reade. Op vrijdag 24 oktober promoveert Eva-Linda Kneepkens bij VUmc op haar onderzoek “Therapeutic drug monitoring to optimize biological treatment: opportunities and challenges”.

Reumatoïde artritis, artritis psoriatica en ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew) kunnen effectief behandeld worden met biologicals, zoals TNF-blokkers, maar bij sommige patiënten werken ze onvoldoende. Daarbij is chronisch gebruik van deze medicijnen zeer kostbaar. Momenteel krijgt iedere patiënt dezelfde dosering van een biological wat kan leiden tot zowel onder- als  overbehandeling bij een deel van de patiënten. Dat blijkt uit grote verschillen in medicijnspiegels die in het bloed gevonden worden bij patiënten die behandeld worden met een biological.

TNF-blokkers

Een individuele, op maat gemaakte dosering kan tot een effectievere behandeling leiden en ook nog met minder kosten gepaard gaan. De beste manier om de dosering van een biological te optimaliseren is echter nog niet bekend, maar eerdere studies van de TNF-blokkers Infliximab en Adalimumab bij reumatoïde artritis tonen aan dat het meten van de medicijnspiegel in het bloed hierbij ondersteunend kan zijn.

Dosisverlaging van een TNF-blokker goed mogelijk

Uit het onderzoek van Eva-Linda Kneepkens blijkt dat dit voor Adalimumab ook het geval is bij patiënten met de ziekte van Bechterew of artritis psoriatica, voor Etanercept bij patiënten met de ziekte van Bechterew, en voor Golimumab en Tocilizumab bij patiënten met reumatoïde artritis. Daarnaast blijkt uit haar onderzoek dat dosisverlaging van een TNF-blokker goed mogelijk is bij een groot deel van de patiënten met langdurig lage ziekteactiviteit. Tot slot blijkt dat de medicijnspiegel van Adalimumab ook betrouwbaar bepaald kan worden met behulp van een vingerprik. Zo kunnen de resultaten bekend zijn op het moment dat de patiënt de arts bezoekt, zonder dat hier een extra ziekenhuisbezoek voor nodig is.

Titel proefschrift: “Therapeutic drug monitoring to optimize biological treatment: opportunities and challenges” Promotor: prof.dr. M.T. Nurmohamed. Copromotor: dr. G.J. Wolbink.
Over Reade

Reade biedt en ontwikkelt hoogwaardige, specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie. Reade heeft twee hoofdvestigingen en een groot aantal nevenvestigingen in algemene ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken. Ook wordt specialistische zorg aangeboden in diverse scholen voor speciaal onderwijs en gespecialiseerde kinderdagcentra. Door dit netwerk is de organisatie in staat de juiste zorg dichtbij huis van de cliënt aan te bieden. Reade levert daarnaast een onmisbare bijdrage aan de innovatie van de revalidatiegeneeskunde en reumatologie. Reade speelt een onderscheidende rol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Einddoel is de cliënt in staat te stellen zijn mogelijkheden optimaal te benutten.  En de best haalbare kwaliteit van leven te bereiken. Reade is de nieuwe naam voor de organisatie die in ontstaan uit de fusie tussen Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA) en het Jan van Breemeninstituut (JBI), en werkt intensief samen met VUmc.

Over VUmc

VU medisch centrum heeft als kerntaken patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs & opleidingen. Zwaartepunten in zorg en onderzoek zijn: kanker en afweer, hersenen, bewegen, vitale functies en extramurale zorg. Jaarlijks worden ruim 55.000 patiënten opgenomen.  (Al dan niet in dagbehandeling). Euim 336.000 patiënten bezoeken de polikliniek en 34.000 de spoedeisende hulp. Ongeveer 2.400 geneeskundestudenten volgen het medisch onderwijs. De resultaten uit het wetenschappelijk onderzoek worden jaarlijks in ongeveer 2.400 wetenschappelijke publicaties en rapporten gepresenteerd, waaronder ruim 100 promotieonderzoeken.

Bron: Reade

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen