Sterk verband tussen stresshormoon en obesitas kinderen

In groep kinderen met grootste hoeveelheid stresshormoon bijna tien keer zoveel obesitas

Kinderen bij wie grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het lichaam worden gemeten, hebben bijna tien keer zoveel kans op obesitas als kinderen met normale stresshormoonspiegels. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Gerard Noppe, die deze week is gepromoveerd in het Erasmus MC. Met zijn bevindingen lijkt hij te bewijzen dat de aanwezigheid van het stresshormoon een sterke relatie heeft met obesitas. Cortisol kan verhoogd raken door psychische spanning, tekort aan slaap, ontstekingen en te suikerrijke voeding.

Onderzoeker Noppe, die bij zijn onderzoek werd begeleid door internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum en kinderarts-endocrinoloog Erica van den Akker van het Centrum Gezond Gewicht, voerde een innovatieve hoofdhaaranalyse uit bij ruim drieduizend kinderen van circa zes jaar oud. De kinderen nemen deel aan de Generation R studie van het Erasmus MC. In hoofdharen kunnen sinds kort lange termijn cortisolspiegels worden onderzocht, aangezien cortisol wordt ingebouwd in het haar.

Relatie cortisolspiegel en obesitas

Om te onderzoeken  of een chronisch verhoogde cortisolspiegel samenhangt met obesitas, deelde Noppe deze drieduizend kinderen op in vijf even grote groepen op basis van de concentratie cortisol. Daaruit bleek dat in de groep kinderen met de hoogste cortisolspiegels bijna tien keer zoveel obesitas voor kwam vergeleken met de kinderen met lage spiegels. Daarnaast bleek dat vet ook meer in de buikstreek te zitten. Juist vet in de buikstreek is ongunstig voor de gezondheid.

Toename buikomvang

Van een chronisch sterk verhoogde cortisolspiegel was reeds bekend dat die kan leiden tot toename van de  buikomvang en obesitas. Maar deze langdurig verhoogde spiegels hangen meestal samen met zeldzame aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing. Maar ook in het dagelijkse leven kan het stresshormoon dus verhoogd raken. Dat het ook samenhangt met obesitas in de normale bevolking en met name bij kinderen, was nog niet bekend.

Cortisolspiegel

Door de studie van Noppe is duidelijk geworden dat het stresshormoon cortisol mogelijk een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van obesitas. Het is nog onduidelijk hoe het komt dat bij deze kinderen de cortisolspiegel zo hoog is. Worden ze gepest en ervaren ze daardoor stress? Slapen ze te weinig? Eten ze te veel suikerrijk voedsel? Zijn er andere factoren waardoor de stresshormoonhuishouding is verstoord? Deze vragen moeten in vervolgonderzoek worden beantwoord, zodat er ook behandelingen kunnen worden toegepast.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen