Tentoonstelling brengt trombose op unieke wijze in beeld

Array
Wereld Trombosedag 2016: Tentoonstelling brengt trombose op unieke wijze in beeld

Mijdrecht 13 oktober 2016 – Hoe ontstaat trombose en hoe kun je het risico erop verkleinen? Een antwoord op deze vragen en nog veel meer geeft een zeer tot de verbeelding sprekende fototentoonstelling. Deze tentoonstelling kan vanaf 13 oktober worden bezocht in een aantal ziekenhuizen verspreid door het land.

Founding partner Bayer ondersteunt de International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) tijdens de jaarlijkse Wereld Trombosedag op 13 oktober. Met deze dag wordt de onderliggende aandoening die verantwoordelijk is voor de drie belangrijkste oorzaken van cardiovasculair overlijden: hartaanval, beroerte en veneuze trombo-embolie (VTE, of bloedstolsels in aders), wereldwijd voor het voetlicht gebracht.

Arteriële en veneuze trombose

Trombose is het proces waarbij er in het lichaam op onbedoelde plaatsen een bloedstolsel ontstaat dat de bloedtoevoer belemmert. Dit proces kan zowel in slagaders (arteriën) als aders (venen) ontstaan, leidend tot:

  • afsluiting in het arteriële deel van de circulatie (arteriële trombose, ook bekend als embolie);
  • afsluiting in het veneuze vaatbed (veneuze trombose).

Trombose kan levensbedreigend zijn: wanneer dit stolsel in een slagader rond het hart ontstaat kan het een hartinfarct veroorzaken; als trombose in het been ontstaat (diep veneuze trombose, trombosebeen (DVT)) kan het stolsel losraken en via de bloedstroom in de longen terecht komen en een deel van de bloedtoevoer afsluiten (longembolie (LE)). Ook kan een trombus in het hart gevormd worden; wanneer hier deeltjes van afbreken worden de stolsels meegevoerd door de bloedbaan wat kan leiden tot een herseninfarct (beroerte).

Tentoonstelling

Door de foto’s met microscopische opnamen wordt het publiek op en bijzondere manier geïnformeerd over trombose. Deze tentoonstelling laat patiënten en bezoekers zien wat de risico’s van trombose zijn én – veel belangrijker nog – de tentoonstelling laat mensen zien waarop ze alert moeten zijn en wat ze zelf al kunnen doen.

Landelijke tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien in aantal ziekenhuizen in Nederland te weten: MUMc Maastricht, Bravis Ziekenhuis locaties Bergen op Zoom en Roosendaal, Erasmus MC Rotterdam, MCL Leeuwarden en Harlingen, Alrijne Leiderdorp, ETZ Tilburg, AMC Amsterdam, Zaans Medisch Centrum Zaandam, Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen.

Over Wereld Trombosedag

De datum van Wereld Trombose Dag, 13 oktober, is gekozen omdat dit de geboortedag is van Rudolf Virchow, de Duitse arts en patholoog die de term ‘trombose’ voorstelde en veel artikelen heeft geschreven die aan de basis van onze huidige inzichten staan. Ga voor meer informatie over Wereld Trombose Dag naar WorldThrombosisDay.org.

Bron: Bayer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen