‘Met MAF meer mens’ winnaar Hersenbokaal 2016

Succesvolle training voor patiënt én mantelzorgers breed beschikbaar maken

‘Met MAF meer mens’ is de winnaar van de Hersenbokaal 2016. Met de prijs van €40.000 wordt een praktische online training ontwikkeld, speciaal voor mensen met hersenletsel én hun naasten. Dat juist ook de mantelzorgers worden meegenomen, maakt dat de Hersenstichting het met deze prijs mogelijk wil maken dat de succesvolle training breed beschikbaar komt. De Hersenbokaal is een jaarlijkse prijs van de Hersenstichting die bijdraagt aan het duurzaam verbeteren van kwaliteit van leven van mensen met een hersenaandoening.

De wereld van mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld na een hersenbloeding of een verkeersongeval, verandert radicaal. Zij kunnen blijvende gevolgen ervaren, zoals (extreme) vermoeidheid en overgevoeligheid voor prikkels. Maar ook het leven van de mantelzorger draait 180 graden. Zij krijgen vaak te maken met overbelasting en stress. Zij laten de getroffene vaak voorgaan en vergeten zichzelf daarbij. De reeds bestaande MAF-training wordt daarom vertaald naar twee online trainingen. Eén specifiek gericht op de patiënt met hersenletsel en één speciaal voor de mantelzorgers. Juist ook de aandacht voor de mantelzorger maakt deze training bijzonder vindt de Hersenstichting.

MAF

Binnen het thema van de Hersenbokaal 2016, Nieuw Leven! Veerkracht & eigen regie voor hersenpatiënten, beoordeelde de jury het project ‘Met MAF meer mens’ als een laagdrempelige, praktische training die goed aansluit bij de belevingswereld van mensen met hersenletsel. De bijzondere aandacht voor de mantelzorger in een aparte training maakt het compleet. De online trainingen zullen na afronding gratis beschikbaar worden op het landelijke platform WeHelpen. De ontwikkelaars van de training en dus winnaars van de Hersenbokaal zijn Marja Steegenga en Ellis Merkelijn.

Meer kwaliteit van leven door MAF

Mensen met hersenletsel die eerder aan de reguliere MAF-training deelnamen, gaven aan dat ze meer kwaliteit van leven ervaren. MAF brengt de wetenschappelijk bewezen technieken van Mindfulness, ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en Focussen samen. Het doel van de training is stress te verminderen en te leren omgaan met de veranderingen als gevolg van hersenletsel. Resultaat: met hersenletsel een rijker en zinvoller leven, voor zowel de getroffene als de mantelzorger.

Vrijwel iedereen krijgt ooit, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening.De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen