Advertentie

MST leidt internationaal onderzoek: hoe ervaart reumapatiënt kwaliteit van behandeling?

Nederland gaat uniek wetenschappelijk onderzoek leiden naar hoe reumapatiënten wereldwijd over de kwaliteit van hun medische behandeling denken. Doel is inzicht te verkrijgen in welke therapieën waar worden toegepast.  En of deze behandelingen de patiënt ook echt vooruit helpen.

Prof. dr. Mart van de Laar vertelt in deze video over het goede nieuws dat deze week op Wereld Reumadag 2016.

“Een onderzoek waarbij de patiënt centraal staat. Wat is van belang voor de patiënt? Patiënten beter maken: daar zijn alle dokters en zusters voor naar hun opleiding gegaan.  Enn daarom hebben ze gekozen voor het mooie vak in de reumazorg. We moeten daarom heel goed luisteren naar wat de patiënt belangrijk vindt en de doelen van de patiënt in ogenschouw nemen,” aldus prof. dr. Mart van de Laar.

Over de studie

Het Medisch Spectrum Twente krijgt een sleutelrol in de studie waaraan duizenden ziekenhuizen en miljoenen mensen met reumatische aandoeningen meedoen. Uit Nederland dragen acht ziekenhuizen gegevens aan.

Het langdurige project vindt plaats in opdracht van het International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM), een organisatie die dergelijke gezondheidsmetingen ook verricht voor tal van andere ziekten. Het gaat daarbij om aandoeningen die het dagelijks leven en functioneren van grote aantallen patiënten in de wereld beheersen.

Afstand tussen bedoeling arts en beleving patiënt

Onderzoeksleider prof. dr. Mart van de Laar, reumatoloog en opleider in het Medisch Spectrum Twente is verheugd dat ’zijn’ ziekenhuis is uitverkoren om de kar te trekken. ,,Gezien door de ogen van de patiënt worden de effecten van een reumabehandeling straks in kaart gebracht. Dat is nodig: er blijkt al heel lang een afstand te bestaan tussen hoe de dokter over de behandeling denkt en hoe de patiënt deze beleeft. Door wereldwijd dat verschil in beleving vast te leggen, zijn straks lokaal in landen zonodig correcties mogelijk en zal de reumazorg wereldwijd naar een hoger kwaliteitsniveau getild kunnen worden. Dit onderzoek komt straks iedere reumapatiënt in de wereld ten goede.”

Meer hierover op telegraaf.nl.

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen