Omvang en dreiging van tuberculose-crisis steeds duidelijker

Array

Uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendmaakt in haar rapport ‘Global Tuberculosis Report 2016’ blijkt dat de wereldwijde tbc-epidemie groter en dreigender is dan tot nu toe werd verondersteld. Nieuwe gegevens tonen een stijging van het aantal nieuwe patiënten met tuberculose. Jaarlijks overlijden 1,8 miljoen mensen aan deze goed behandelbare ziekte en het aantal patiënten met een ernstige medicijnresistente vorm van tuberculose is flink gestegen.

TBC in top 10 doodsoorzaken wereldwijd

De nieuwste schattingen van de WHO tonen aan dat tuberculose 1 van de top 10 doodsoorzaken wereldwijd is. Ieder jaar overlijden er meer mensen aan tuberculose dan aan een ziekte als HIV/AIDS. Ondanks dat de omvang van de tbc-crisis steeds duidelijker wordt, is financiering van de tbc-bestrijding op een gevaarlijk laag niveau. Kitty van Weezenbeek, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: ”Onbegrijpelijk dat financiering van de tbc-bestrijding achter blijft want wereldwijd investeren in betere diagnose en behandeling van tuberculose is een zeer effectieve manier om grote humanitaire en maatschappelijke winst te behalen. Internationaal onderzoek laat zien dat voor iedere dollar die je in tbc-bestrijding investeert je er tenminste 40 terug krijgt (voetnoot 1)”.

Nieuwe methoden opsporing

Om de tbc-crisis te bedwingen draagt KNCV Tuberculosefonds actief bij aan de introductie van nieuwe methoden om de ziekte op te sporen en te behandelen, en zorg toegankelijk te maken voor de kwetsbare groepen die onevenredig worden getroffen. Nederland is een land met een schat aan kennis en kunde en kan daardoor wereldwijd een rol spelen in het gevecht tegen tuberculose.

Global Health strategie

Van Weezenbeek: “Tuberculose vormt een mondiale bedreiging voor de gezondheidszorg. KNCV Tuberculosefonds is verheugd dat zowel de Nederlandse overheid als de Verenigde Naties deze bedreiging onderkennen. Maar onderkennen alleen is niet genoeg. Het is tijd voor actie. Tbc dient nadrukkelijk te worden meegenomen in een brede interdepartementale Nederlandse ‘Global Health’ strategie en de mondiale strijd tegen antibioticaresistentie. Wie niet schrikt van 1,8 miljoen doden per jaar, schrikt misschien wel van een toekomst met een onbehandelbare vorm van tuberculose die zich wereldwijd zal verspreiden. Ik vertrouw er op dat deze nieuwe WHO-cijfers de Nederlandse en mondiale beleidsmakers wakker schudden en aanzetten tot een massaal gecoördineerd antwoord tegen een taaie eeuwenoude infectieziekte, die nu meer levens eist dan enig andere infectieziekte. Laat onze successen in meer dan 30 landen een inspiratiebron zijn”.

Tuberculose in Nederland

In Nederland is de verspreiding van tuberculose onder controle dankzij een goedwerkend systeem van tbc-opsporing en -behandeling. In 2015 kregen 867 mensen in Nederland tuberculose. Mensen migreren en reizen over de hele wereld. Dan blijft een goedwerkende en effectieve bestrijding van de grensoverschrijdende ziekte hard nodig.

KNCV Tuberculosefonds

KNCV Tuberculosefonds is een Nederlandse organisatie.  KNCV Tuberculosefonds zich al ruim 110 jaar inzet voor het terugdringen van de dodelijke infectieziekte tuberculose. Internationaal is KNCV Tuberculosefonds de belangrijkste tbc-bestrijdingsorganisatie. Jaarlijks krijgen 10,4 miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven er 1,8 miljoen. Onnodig, want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.

Bron: KNCV Tuberculosefonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen