Openheid is nodig voor verbetering van kwaliteit van verpleegzorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waardeert het dat ActiZ haar leden adviseert weer indicatoren aan de IGZ aan te leveren. Hiermee nemen de zorgbestuurders in de verpleegzorg toch hun verantwoordelijkheid in het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Dat is in het belang van alle bewoners, familieleden en medewerkers in de verpleegzorg.

De inspectie heeft de excuses van de voorzitter van ActiZ voor de verwarring in de afgelopen week geaccepteerd. Zij heeft de leden van ActiZ opgeroepen zo snel mogelijk de kwaliteitsinformatie weer aan te leveren, zoals eerder dit jaar is afgesproken.

Op verzoek van zorgorganisaties

Een groot aantal organisaties van cliënten en patiënten, zorgverleners en zorgbestuurders waaronder ActiZ werkt samen in het verbeterprogramma Waardigheid en Trots. Samen hebben zij bepaald welke gegevens (indicatoren) zij gebruiken om een beeld te geven van de kwaliteit van zorg in elke instelling. Zij hebben de IGZ verzocht deze indicatoren bij de instellingen uit te vragen, te betrekken bij het toezicht en hierover te rapporteren. Onduidelijkheden, zoals hoe om te gaan met psychofarmaca en over de vragenlijst, zijn in de zomermaanden uitvoerig besproken en afgehandeld.

Verpleegzorg loopt voorop

De Nederlandse samenleving verwacht openheid over kwaliteit en veiligheid in de zorg. Kabinet en parlement behandelen een nieuwe Gezondheidswet, waarin dat wettelijk wordt vastgelegd. Openheid is belangrijk voor verbetering van de kwaliteit van zorg. De inspectie is zich ervan bewust dat de verpleegzorg hiermee binnen de Nederlandse gezondheidszorg voorop loopt. Dat is niet eenvoudig. Het is van belang dat alle betrokken partijen zich samen blijven inzetten, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid. En elkaar steunen als het moeilijk wordt. Dat was begin juli het geval toen een overzicht van de inspectie van verpleeghuizen waar extra toezicht op werd gehouden.  De lijst werd helaas bestempeld als ‘zwarte lijst’ en als ‘ranking’. Dat is niet de wijze waarop de inspectie naar de sector kijkt en dat is ze ook niet van plan.

IGZ organiseert dialoogsessies

De Tweede Kamer wil in oktober een geactualiseerd overzicht van deze verpleeghuizen ontvangen. De inspectie heeft de betrokken instellingen geïnformeerd over de inhoud daarvan en over de wijze van openbaarmaking. Eén instelling heeft daartegen bezwaar gemaakt. Ook organiseert de inspectie dialoogsessies met organisaties van zorgbestuurders, zorgverleners en patiënten/cliënten over de openheid die volgt uit de nieuwe Gezondheidswet. Twee sessies met de ziekenhuizen en de verpleegzorg hebben inmiddels plaatsgevonden.

Binnenkort vinden dialoogsessies plaats voor de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Die dialoog is erg belangrijk, want de nieuwe Gezondheidswet heeft grote gevolgen voor de openbaarmaking door de inspectie. De inspectie hecht aan openheid door de zorginstellingen zelf, ten behoeve van verdere verbetering van de kwaliteit van de verpleegzorg in Nederland.

Bron: IGZ

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen