Opening nieuwe Spoedeisende Hulp AMC

Array

Het AMC opent de deuren van een hypermoderne Spoedeisende Hulp (SEH) en Huisartsenpost (HAP). Deze gloednieuwe SEH is gebouwd naar de nieuwste technologische en architectonische standaarden. Vandaag, 14 oktober, zal burgemeester Eberhart van der Laan de nieuwe afdeling officieel openen.

Het duurde 2,5 jaar om de nieuwe Spoedeisende Hulp te bouwen in de benedenverdieping van het AMC en kostte 30 miljoen euro. Met een totaal van honderd personeelsleden biedt de nieuwe afdeling ruimte aan 45 duizend patie?nten per jaar – de oude had een capaciteit van 30 duizend per jaar.

“De oude afdeling was een te kleine, visuele chaos, met een kakafonie van geluid, onder hard 24×7 TL licht en met meubels die al jaren over hun uiterste houdbaarheidsdatum waren. Het werd tijd dat we dit zouden vervangen door een modern ‘Emergency Department’ – met alle kenmerken van een toonaangevend academisch ziekenhuis.”, aldus hoofd SEH, Jan Luitse.

Veel aandacht ging naar logistiek, zoals looproutes waardoor de patiëntenstromen voor de Huisartsenpost, voor de relatief eenvoudige SEH-patiënten en voor de ernstige trauma’s gescheiden zijn en patiënten elkaar niet ‘tegenkomen’. Dit komt de doorstroming ten goede. Door een slimme open indeling met balies in het midden van de ruimte kan het personeel overzicht bewaren over de gehele SEH, wat voor meer veiligheid zorgt. Op de afdeling zijn twee CT-scanners en in een later stadium ook nog een MRI aanwezig, zodat patiënten niet hoeven worden vervoerd door het ziekenhuis. En ook architectuur en inrichting van de ruimtes dragen bij aan doorstroming, veiligheid en een goede sfeer voor patiënt en personeel. Wachtkamers zijn veranderd in hotellobby’s. Nieuwe innovatieve ideeën, zoals verlichting en verwarming waar het gebruik van daalt als de kamers leeg zijn, inrichting die prikkeldempend werkt om een gevoel van rust te creëren in de chaos van een SEH en schermen waarop de wachttijd wordt vermeld zijn onderdeel van het ontwerp.

Het AMC vindt daarnaast dat kunst bijdraagt aan het welbevinden van patiënten en personeel; het speelt daarom een expliciete rol in de nieuwe SEH. Gerenommeerde kunstenaars als Jacco Olivier en Maria Barnas maakten werken voor de afdeling, met als blikvanger een videowall van 22 meter lang en 3 meter hoog.

Op 18 oktober wordt de nieuwe SEH in gebruik genomen.

Bron: AMCschets-seh-amc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen